Zelenskyj v Bulharsku: Hádka s prezidentem přímo na mikrofon. Nakonec vyhnali novináře

07.07.2023 11:20 | Monitoring

Než se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal do Prahy, aby tady poděkoval za pomoc, kterou Česko poskytuje Ukrajině v její obraně proti ruské agresi, jednal s bulharskými politiky. A tady se pohádal s bulharským prezidentem Rumenem Radevem. Ten dal najevo, že nesouhlasí s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Zelenskyj bez okolků prozradil, co si o tom myslí. A bulharský prezident raději z jednání vykázal novináře.

Zelenskyj v Bulharsku: Hádka s prezidentem přímo na mikrofon. Nakonec vyhnali novináře
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve vlaku

Válka na Ukrajině trvá již 499 dní a ukrajinský prezident po většinu tohoto času zůstává doma na Ukrajině, den co den promlouvá ke svým spoluobčanům a navštěvuje vojáky na frontě. Ale čas od času vyjel též do zahrničí, vystoupil v Polsku, v Kongresu USA, ve Francii a teď už i v České republice.

Před cestou do Česka navštívil také Bulharsko. A jak ukazuje video kolující po sociální síti Twitter, tady se pohádal se svým protějškem Rumenem Radevem. Podle serveru Politico dopadlo setkání dvou prezidentů hůře, než se čekalo.

„Chci vyjádřit naši solidaritu s ukrajinským lidem a s oběťmi této války. Již v prvních dnech války jsem tuto agresi odsoudil. V prvních měsících Bulharsko podalo ruku tisícům občanů Ukrajiny, a mnoho z nich je nadále pod ochranou bulharské země. Podepsali jsme důležitou deklaraci a je to důležitý krok v rozvoji našich vztahů, ale nepodporuji poskytování munice – protože já, stejně jako vy, jako prezident a vrchní velitel, nepodporuji poskytování munice –zejména ze záloh bulharské armády,“ řekl Radev s tím, že cítí odpovědnost za to, aby bulharská armáda nebyla oslabena.

Zelenskyj na to konto bulharskému prezidentovi vmetl, že se na Ukrajině neodehrává žádný „konflikt“, nýbrž válka, ve které umírají lidé a miliony lidí jsou ruskými agresory donuceny opouštět své domovy.

Od Radeva chtěl podle serveru Politico slyšet, jak by se zachoval, kdyby Ruská federace napadla Bulharsko. „To byste řekl: Putine, prosím, vezmi si bulharské území?“ tázal se a upozorňoval, že pokud se teď staví proti vojenské pomoci Ukrajině, mohlo by se mu stát, že jiní odmítnou pomoct jemu, pokud se jednou ocitne pod tlakem Ruska. „Je vaším právem nepodpořit pomoc Ukrajině. Ale byl bych opravdu rád, kdybyste mě správně pochopil,“ uhodil Zelenskyj na Radeva.

Bulharský prezident v jednu chvíli vyzval novináře, aby jednání hlav států opustili. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bulharský prezident odmítl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 07.07.2023 14:47:06
dodat Ukrajině zbraně s odůvodněním, že vojenské řešení konfliktu neexistuje. Rozzuřený Zelenskyj , který je na žebravé cestě za zbraněmi, se začal hádat. Ukrajinský konflikt podporují hlavně USA, Británie, některé západoevropské země NATO a ze střední Evropy hlavně Česko a Polsko. Většina světa je proti dodávkám zbraní.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…