Zelenskyj vystoupil před kamery: Bráníme i vás. Zasloužíme odměnu. Přijetí do EU

26.02.2022 12:41

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis informoval svět o ruských zvěrstvech, kterých se dopouští vojáci vyslaní na Ukrajinu prezidentem Vladimirem Putinem. Ozval se také ukrajinský ministr zdravotnictví, který prozradil, že ruští vojáci zabili desítky lidí včetně tří dětí. A desítky dětí zranili. K národu promluvil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Toto sdělil svým spoluobčanům...

Zelenskyj vystoupil před kamery: Bráníme i vás. Zasloužíme odměnu. Přijetí do EU
Foto:
Popisek:

Ruský vpád na Ukrajinu pokračuje již třetí den. Ukrajinci zatím statečně odolávají ruským agresorům. Vychází však najevo, že ruské rakety a kulky dopadají nejen na vojenské objekty, jak tvrdí ruští politici v čele s prezidentem Putinem, ale také na civilisty.

„Kyjev, dnes ráno. Takhle Rusko útočí na obytné čtvrtě. Svět musí to okamžitě zastavit, izolovat zločinecký režim Putina a zničit ruskou ekonomiku,“ napsal ukrajinský velvyslanec v Praze na twitteru a přidal video rakety, která udeřila na jeden z obytných domů přímo v hlavním městě.

Ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško britské BBC sdělil, že ruští vojáci dosud zabili na 198 civilistů včetně 3 dětí. „Zraněno bylo 1115 lidí včetně 33 dětí,“ uvedl také člen ukrajinské vlády.

Jíž poněkolikáté v posledních třech dnech ruské invaze na Ukrajinu se na své spoluobčany obrátil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jak Ukrajincům, tak dalším Evropanům sdělil, že Ukrajina teď brání před ruskou agresí nejen sebe, ale i další evropské země a v budoucnu by za to Ukrajinci měli dostat odměnu.

„Snažíme se odrazit útoky nepřítele. My víme, co bráníme, naši vlast. Naši zemi a budoucnost našich dětí. Kyjev zatím kontrolují naše síly. I když si ruský okupant přál už mít nastolenou loutkovou vládu v Kyjevě, jako se to stalo v Doněcku. Na předměstích Kyjeva se sváděla velká bitva. Používali drony, využili letadel, využili dělostřelectvo. Je to velice podlá taktika, protože jsou zničeny obytné budovy. Ale my se nadále snažíme invazi zastavit,“ oznámil celému světu ukrajinský prezident. Českým občanům jeho slova zprostředkovala Česká televize.

„Lid Ukrajiny by si zasloužil odměnu EU. To by bylo potvrzením naší úlohy a naší odvahy. Myslím si, že si zasloužíme, aby Ukrajinu přijali do EU. O tom jsem hovořil s Charlesem Michellem i s paní von der Leyen,“ pokračoval Zelenskyj.

Ocenil, že Ukrajina dostává od svých zahraničních partnerů zbraně i další materiál, a vyjádřil naději, že nakonec bude Rusko odstřiženo od mezinárodního platebního systému SWIFT. „Myslím, že i Německo bude nakonec toto rozhodnutí podporovat,“ vyjádřil naději ukrajinský prezident.

V jednu chvíli přešel Volodymyr Zelenskyj do ruštiny a požádal Rusy, aby dali své vládě najevo, že ruské vraždění Ukrajinců musí skončit. „Zastavte ty, kteří lžou. Lžou nám, lžou vám, lžou celému světu. Můžeme žít v míru. V míru globálním, v míru lidském,“ pronesl Zelenskyj v ruštině. 

Poté se vrátil do ukrajinštiny a požádal všechny, kteří mohou bránit Ukrajinu před ruskou agresí, aby přijeli do země a opravdu ji bránili.  

„Nehájíme jen naši zemi, ale i Evropu. Pokud můžete a dokážete zastavit okupanty a zničit je, udělejte to. Každý, kdo se může vrátit na Ukrajinu a bránit ji, udělejte to, máme pořád strašně moc práce s obranou země. ... Sláva Ukrajině a sláva všem, kdo ji brání,“ uzavřel svůj projev Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…