Zelenskyj vzal Leyenovou do Buče, aby to viděla. A žádá úplně odpojit Rusko

09.04.2022 7:36 | On-line

Další z řady ruských válečných zločinů! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o raketovém útoku na kramatorské nádraží plné civilistů, kteří se chtěli dostat do bezpečnějších oblastí. Za návštěvu Kyjeva poděkoval slovenskému premiérovi Eduardu Hegerovi a prozradil, jakých slibů se mu dostalo ze strany předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen. A znovu západním politikům sdělil, že by měli pro Ukrajinu dělat víc.

Zelenskyj vzal Leyenovou do Buče, aby to viděla. A žádá úplně odpojit Rusko
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nechal zapnout kamery a promluvil k útoku v Kramatorsku na východě Ukrajiny. Na tamní vlakové nádraží, kde tisíce lidí čekaly na vlaky, které je měly odvézt do bezpečnějších regionů, dopadly dvě rakety. Nejméně 50 lidí zemřelo. Rusko se k odpovědnosti za útok nepřihlásilo, ale Zelenskyj nepochybuje o tom, kdo za ním stojí. Ve své další promluvě k Ukrajincům a ke světu Zelenskyj zdůraznil, že útok v Kramatorsku je „dalším z řady ruských válečných zločinů“, který musí být souzen u mezinárodního tribunálu.

Na videu na facebooku Zelenskyj prohlásil, že už kvůli útoku v Kramatorsku byl 44. den ukrajinské obrany proti ruskému vpádu temným dnem.

„Přišli jsme o pět dětí. Další desítky těžce zraněných zůstávají v nemocnici. Jde o další válečný zločin Ruska, za který se budou zodpovídat všichni zúčastnění,“ zdůraznil ukrajinský prezident s tím, že čeká na ostrou reakci svobodného světa po tomto útoku.

Ženy a děti utíkají z východu Ukrajiny, jelikož právě tam teď podle ukrajinské strany brzy přijde další ofenzíva ruských agresorů proti svobodné zemi. V Kramatorsku, který leží na sever od Doněcku, před válkou žilo asi 157 tisíc lidí.

Zelenskyj oznámil, že do Kyjeva přijela předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, kterou prý vzal do města Buča, aby na vlastní oči viděla, jaké hrůzy napáchali Rusové ve městě, které okupovali. A dostalo se mu prý ujištění, že se EU bude podílet na vyšetřování tohoto masakru. „Jsem vděčný i za finanční podporu – jednu miliardu eur na zbraně. Navíc jsme se dnes dohodli na dalších 500 milionech eur na potřeby obrany,“ řekl ukrajinský prezident.

Řeč prý přišla také na vstup Ukrajiny do EU. Ursula von der Leyenová prý předala Zelenskému materiály se spoustou otázek a prezident přislíbil, že na ně s vládou důkladně a především rychle odpoví. Zelenskyj nepochybuje o tom, že Ukrajina se nakonec stane členskou zemí EU.

Ursula von der Leyen prý Zelenskému přislíbila, že EU poskytne peníze na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Není bez zajímavosti, že kanadský premiér Justin Trudeau podle Zelenského přislíbil totéž.

„S představiteli EU jsme hovořili také o dalších krocích, jak donutit Rusko, aby usilovalo o mír. Zdůraznil jsem, že stávající sankce nestačí. Tlak na Rusko se musí zvýšit. Je nutné zavést plné energetické embargo – na ropu, na plyn,“ pokračoval.

Zelenskyj konstatoval, že právě z prodeje ropy a plynu Rusové financují zabíjení Ukrajinců včetně žen a dětí a právě proto je potřeba platby za tyto suroviny zarazit.

„Ruské banky musí být také zcela odpojeny od globálního finančního systému. Ne některé z nich, ale všechny, celý bankovní systém Ruska. Je nepřípustné, aby největší hrozbou pro globální bezpečnost bylo hledání cesty ke globálnímu bohatství,“ hřímal ukrajinský prezident.

Z úst ukrajinského prezidenta také zaznělo, že se setkal také se slovenským premiérem, Eduardem Hegerem, kterému poděkoval za podporu a předání prostředků určených k obraně Ukrajiny. Slovensko předalo Ukrajině svůj protiletadlový raketový komplet S-300.

Hovořil také k poslancům Finska, poděkoval jim za dosud poskytnutou pomoc a důrazně je požádal, aby poslali na Ukrajinu zbraně, protože jen se zbraněmi, jejichž seznam prý už Ukrajina zveřejnila, bude možné porazit ruskou armádu.

Nakonec Zelenskyj poděkoval všem, kdo Ukrajinu statečně brání, a pak už se jen tradičně rozloučil. „Sláva Ukrajině.“

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…