Zeman, Babiš? Bohuslav Sobotka poskytl zásadní povolební rozhovor. Už to má ohlasy

17.10.2016 8:21

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nezastává prezident Miloš Zeman postoje sociální demokracie, a proto by straně nepomohlo, kdyby se k němu vracela. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní deník Právo. Zároveň také zmínil, že senátní volby ukázaly, že ANO Andreje Babiše není neporazitelné.

Zeman, Babiš? Bohuslav Sobotka poskytl zásadní povolební rozhovor. Už to má ohlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka v rozhovoru mimo jiné přiznal, že výsledek druhého kola senátních voleb zůstal za očekáváním strany. „Ukazuje se, že pro nás jako vládní stranu je problém mobilizovat voliče. V roce 2000 byl zvolen jediný senátor, když jsme byli ve vládě, v roce 2004 nebyl zvolen žádný. Pak se to zlepšilo, až když byla ČSSD na celostátní úrovni v opozici,“ uvedl Sobotka. Cestou, jak zmobilizovat sympatizanty strany, je bezesporu zlepšit výběr kandidátů. 

Návrh Andreje Babiše zrušit Senát mu přijde legrační. „Když Andrej Babiš neuspěl ve volbách do Senátu, tak ho navrhne zrušit. Co bude dělat, když neuspěje ve volbách do Sněmovny?“ otázal se. On sám se zrušením Senátu nesouhlasí, je to podle něj důležitá ústavní pojistka. Nízká volební účast podle něj souvisí s tím, že v zemi neprožíváme žádné zásadní politické střety či ekonomickou krizi.

Do budoucna se Sobotka nebrání ani případným společným kandidátům. Byť filozof Václav Bělohradský, kterého sociální demokraté postavili se Stranou zelených, v senátních volbách neuspěl, Sobotka si myslí, že společná kandidatura měla smysl. „Kdybychom tam šli samostatně, tak bychom určitě nedosáhli takového výsledku,“ řekl. Strana by se dle jeho názoru neměla bránit širším koalicím kolem osobností v regionu, které mají podobné nebo stejné názory, jako má ČSSD. 

„Dlouhodobě jsme razili cestu mít samostatné kandidáty za každou cenu, ale dnes se ukazuje i na přístupu KDU-ČSL, která byla nejúspěšnější, že vytvářet širší koalice kolem zajímavých osobností dává smysl a že to voliči oceňují. Měli bychom zvažovat i víc nestraníků,“ myslí si.

Sjezd strany před volbami do Poslanecké sněmovny bude podle Sobotky řešit především program. „Je potřeba mluvit o budoucnosti a o tom, jak si představujeme ČR v příštích letech. Jaká bude šance pro mladé lidi, jak zajistíme bezpečnost ve zhoršujícím se prostředí, jak zajistíme, aby ekonomický růst pokračoval, jak se vyrovnáme se stárnutím populace, s financováním zdravotnictví,“ uvedl Sobotka. On sám navrhuje udržet si tradiční voliče a zabývat se ale i tím, jaká přání a představy má nejmladší voličská generace. „Abychom se podívali na velká města, kde prohráváme v soubojích s ANO. Zabývat bychom se měli i tématy, která se zdají být okrajová, jako je ochrana životního prostředí nebo kultura,“ dodal. Nesouhlasí například s místopředsedou Milanem Chovancem, že by strana mohla získat voliče příklonem k prezidentu Miloši Zemanovi. „Koneckonců i výsledky lidí, kteří se hodně identifikovali s Milošem Zemanem, ať už v krajských, nebo senátních volbách (SPO, Michal Hašek, Zdeněk Škromach), nejsou takové, aby to byl signál, že tudy by se měla ČSSD ubírat. Nejsem pro cesty časem, vracení se zpátky. Je potřeba se podívat dopředu,“ řekl. Přít se teď o vztah k Zemanovi však podle jeho názoru nedává valný smysl.

Závěrem Sobotka uvedl, že na březnovém sjezdu bude kandidovat na předsedu strany. „Měl jsem možnost hovořit s voliči v kampani a cítím silnou podporu našich voličů. Nesetkal jsem se s reakcemi, že by nám vyčítali, že ČSSD nebyla schopná dodržet to, co slíbila. To je pro mě silná motivace pro to, abych kandidoval na sjezdu,“ uzavřel.

Tato slova pak zaujala amerického novináře Erika Besta. „Týden starý výrok Bohuslava Sobotky: Pokud někdo v těchto volbách neuspěl a výrazně neuspěl, tak těžko může vést kandidátku do voleb Poslanecké sněmovny nebo kandidovat," uvedl.

Ke vztahu strany k Zemanovi se na svém facebookovém profilu vyjádřil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „ČSSD trpí schizofrenií. M. Chovanec vyzývá k návratu k Zemanovi, B. Sobotka se u takového návrhu takřka křižuje hrůzou. Kdo stranu vyléčí?" ptá se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…