Zeman: Jmenoval jsem Michla, protože nechce zvyšovat sazby

11.05.2022 12:25

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval stávajícího člena bankovní rady Aleše Michla guvernérem banky. Funkce se ujme od července, nahradí Jiřího Rusnoka. Píše to server CeskeNoviny.cz.

Zeman: Jmenoval jsem Michla, protože nechce zvyšovat sazby
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ekonom Aleš Michl

"Vážený pane guvernére Rusnoku, vážený pane guvernére Michle. Dovolte mi, abych úvodem poděkoval Jiřímu Rusnokovi za vykonanou práci v čele České národní banky. Je mi velmi líto, že ho podle platných pravidel nemohu jmenovat znovu, ale pevně věřím, že i nadále bude platným členem expertního týmu prezidenta republiky," sdělil úvodem Zeman.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí

"Vážený pane guvernére Michle, máte před sebou těžký úkol. Právě včera byly publikovány údaje o 14procentní inflaci, ale co je daleko důležitější, je souvislá časová řada monotónního růstu inflace a tvrzení, že inflace byla způsobena primárně válkou na Ukrajině, bohužel kulhá na obě nohy, protože dvouciferné inflace bylo dosaženo již před touto válkou. V boji proti inflaci má samozřejmě Česká národní banka svoji nezastupitelnou roli. A vím, že existují zhruba dvě skupiny ekonomů s výrazně odlišnými názory. První skupina označuje tuto inflaci jako poptávkovou a jako základní lék vidí zvyšování úrokových sazeb. Druhá skupina mluví o nákladové inflaci a v takovém případě je samozřejmě zvyšování úrokových sazeb nákladem svého druhu a k inflaci přispívá. Tento názor zastává například ekonom Petr Bartoň, nebo už jsem citoval ekonoma Vladimíra Dlouhého, který označoval zvyšování úrokových sazeb za kontraproduktivní," zmínil Zeman.

Více ZDE

"Já sám se domnívám, že musíme s respektem naslouchat oběma názorovým skupinám. Bral jsem v úvahu i argument časového zpoždění mezi zásahem centrální banky a vývojem inflace, nicméně zdá se, že se v poslední době skutečně překlápí ty úrokové sazby z nástroje brždění inflace v nástroj jejího posilování. Nejedná se jenom o růst energií nebo potravin, jedná se prakticky o růst veškerých komodit, například umělá hnojiva byla zdražena o 300 procent, což má pochopitelně svůj dopad na zemědělství, a tak bych mohl jmenovat i komodity další. Uvědomuji si, že bankovní rada rozhoduje ve sboru sedmi osob a že je důležité, aby uvnitř ní probíhala permanentní odborná diskuze, kde by žádný názor nebyl potlačován. Nicméně z důvodů výše uvedených jsem se rozhodl jmenovat guvernérem ČNB člověka, který měl kritický postoj ke zvyšování úrokových sazeb. Nepřál bych si, aby došlo k opačnému extrému, to znamená razantnímu poklesu úrokových sazeb, ale na druhé straně se domnívám, že neexistují v současné situaci dostatečné důvody k jejich dalšímu zvyšování. Koneckonců podíváme-li se do okolí, vidíme, že úrokové sazby jsou výrazně nižší, pokud vím, tak Evropská centrální banka má trochu paradoxně dokonce nulové sazby. Jediná vyšší inflace než u nás je tuším v Estonsku a ve všech ostatních zemích je podstatně nižší. I toto mezinárodní srovnání je do jisté míry inspirativní," zakončil Zeman a popřál Michlovi hodně štěstí a zdaru v jeho práci. 

Michl v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018. Server Seznam Zprávy připomněl, že Michl a další člen bankovní rady Oldřich Dědek opakovaně jako jediní ze sedmičlenné bankovní rady hlasovali proti zvyšování úrokových sazeb.

ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy bankovní rady jmenuje a odvolává prezident republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…