Zeman: Není vhodné mávat prezervativem při návštěvě papeže

04.03.2014 16:40

Jádrem spolupráce hlavy státu a akademické obce má podle prezidenta Miloše Zemana být rozvoj znalostní společnosti. Vše ostatní, včetně sporů o jmenování profesorů, je pěna dní. Zeman to dnes řekl při uvedení nového rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy do úřadu.

Zeman: Není vhodné mávat prezervativem při návštěvě papeže
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

Prezident právě v nejvyšším funkcionáři nejstarší české univerzity vidí záruku dobré spolupráce s akademickou obcí, při které "bychom neměli podléhat mediálním zveličením a žabomyším sporům, ale ptát se po reálné substanci této spolupráce". Tou je podle něj znalostní společnost. "A kdo jiný, než právě akademická obec, by měl na tomto, chcete-li snu, chcete-li vizi, která je samozřejmě dlouhodobá a která překračuje horizont obvyklých politických funkčních období, participovat," nechal se slyšet.

Na Hradě se těžko sháněl brk

Zeman se ve svém vystoupení vrátil i ke sporu okolo jmenování literárního vědce Martina Putny profesorem. Prezident podle něj nemá právo hodnotit odbornou schopnost uchazečů, ale může zaujmout postoj k předpokladům typu morální integrity jednotlivých kandidátů. Důstojnost vysokoškolského profesora podle Zemana vyžaduje, aby u něho nedocházelo k "exhibicionistickým excesům". Nepovažuje tak například za vhodné "mávat prezervativem při návštěvě papeže Benedikta XVI."

Zimovi prezident znovu pogratuloval ke zvolení a následujíce starodávný zvyk po ceremoniálu plánoval předat brk a bibli. Podotkl, že se brk na Hradě na rozdíl od bible velmi obtížně sháněl.

Prezident nechtěl jmenovat Putnu profesorem kvůli akademikově údajně nevhodnému chování na veřejnosti. Odborníci tehdy označovali Zemanův krok za svévolný. Zeman se poté rozhodl pravomoci jmenovat profesory vzdát. Téměř devadesát profesorů muselo pak na jmenování dlouhé měsíce čekat, než Zeman nedávno jmenovací dekrety podepsal. Předá je ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) 21. března.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…