Zeman a jeho soupeři. Odhad šancí od uznávaného Bohumila Pečinky

02.04.2017 17:25

Komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka zhodnotil možný prezidentský souboj současného prezidenta Miloše Zemana a jeho vyzyvatelů Michala Horáčka, Jiřího Drahoše, případně Martina Stropnického. Trumfy drží v rukou Zeman, ale jaké? A s jakými kartami budou hrát jeho protikandidáti?

Zeman a jeho soupeři. Odhad šancí od uznávaného Bohumila Pečinky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Do souboje o Hrad se přihlásilo několik mužů. Nejčastěji se mluví o současné hlavě státu Miloši Zemanovi, Michalu Horáčkovi a Jiřím Drahošovi. Zatímco si většina médií klade otázku, kdo stane ve druhém kole proti Miloši Zemanovi, podle spolupracovníků Miloše Zemana by bylo nejlepší, kdyby ke druhému kolu vůbec nedošlo, protože by prezident získal přes padesát procent hlasů už v kole prvním.

Pokud ke druhému kolu dojde, Michal Horáček by do něj mohl vložit svůj rozum, kapitál, a tím také nezávislost. Problém podle Pečinky je, že se Horáček odmítá výrazněji prezentovat, třeba s pomocí důrazné kampaně v médiích. Tím prakticky pohřbívá sám sebe hned na startu. Pokud svou předvolební kampaň nezačne znovu a lépe, je Horáček podle komentátora prakticky bez šance.

Celý komentář najdete zde.

Mediálně známý je i ministr obrany Martin Stropnický. Jeho známost a šarm hrají v jeho prospěch, jenže Stropnický bude čekat na rozkaz svého stranického šéfa Andreje Babiše. Pokud Babiš zavelí, že v zájmu možné příští vlády je třeba Zemanovi pomoct, Stropnický se podle toho zařídí a do boje nevstoupí.

Pak je tu ještě Jiří Drahoš, který sice zatím veřejnosti není příliš známý, jenže má ještě dost času na to, aby se občanům představil. Je to profesor vyjadřující se slušně a mírně. Je to muž, který za sebou nemá politickou minulost, a přece by mohl jako prezident v klidu hovořit prakticky se všemi stranami. Zeman má nad ním zatím navrch, ale to se může změnit.

„Nicméně karty dnes rozdává Miloš Zeman, jeho postoje, názory a v neposlední řadě i zdravotní stav. Ještě několik ztracených bot a fotek bodyguardů, jak vlečou bezvládné tělo, a situace se může obrátit. Profesor Drahoš má výhodu – může si počkat. I kdyby neuspěl v těchto prezidentských volbách, vytvoří si dobrou bázi pro další léta, ať už Miloš Zeman dokončí, nebo nedokončí své druhé volební období. Drahoš je rozhodně tady a musíme s ním počítat,“ uzavřel svůj komentář Pečinka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…