Zeman bude se srbským prezidentem jednat zejména o migraci

28.11.2016 10:32

Úterní jednání prezidenta Miloše Zemana s jeho srbským protějškem Tomislavem Nikoličem se budou týkat zejména migrace. Pro Česko je zajímavá srbská zkušenost z loňského roku, kdy balkánská země byla na hlavní trase uprchlíků směřujících z Turecka do střední Evropy. ČTK to řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

Zeman bude se srbským prezidentem jednat zejména o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman promluvil k výsledku prezidentských voleb v USA a podotkl, že se o něm mluví jako o českém Donaldu Trumpovi

Zeman podle Kmoníčka má zájem o to, aby se seznámil se srbskou zkušeností s migrační krizí. „Je vždycky rozdíl, když o něčem teoretizujete a když v něčem žijete,“ řekl Kmoníček. „Srbové si tím prošli a je pro nás zajímavé porovnat si jejich zkušenost se zkušeností podobnou, jakou měla Makedonie,“ dodal. S makedonským prezidentem Ďorgem Ivanovem se Zeman setkal letos v červnu.

Kmoníček také připomněl, že Česko Srbsko v migrační krizi podporovalo a chce ho podporovat i nadále. Česká vláda už poslala Srbsku pomoc deset milionů korun a chce mu poskytnout dalších 20 milionů. Kromě toho pomáhají v Srbsku při řešení následků migrační krize čeští policisté.

Zeman bude s Nikoličem podle Kmoníčka jednat také o českých investicích v Srbsku. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček také už dříve zmínil jako možné téma k rozhovoru evropské ambice Srbska. Zeman před dvěma roky při své poslední návštěvě této balkánské země uvedl, že doufá v to, že se dožije vstupu Srbska do Evropské unie.

Srbský prezident přijede do Prahy poprvé po pěti letech. Naposledy byl na pracovní návštěvě Česka v roce 2011 Boris Tadić.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…