Zeman chce do Hradní stráže hrdiny ze zahraničních misí

06.12.2013 20:23

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby se členy Hradní stráže stávali absolventi zahraničních vojenských misí. Navázali by tím na tradici legionářů, kteří stáli u zrodu vojenské ostrahy Pražského hradu. Prezident to dnes řekl v projevu k 95. výročí založení Hradní stráže. Podle něj je v ČR jen málo institucí, které se mohou pochlubit tak dlouhými dějinami.

Zeman chce do Hradní stráže hrdiny ze zahraničních misí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal členy velení Hradní stráže k 95. výročí jejího založení

"Historie Hradní stráže je spojena ve svých počátcích s účastí legionářů, kteří byli jádrem původní Hradní stráže. Chtěl bych vyjádřit přání, aby novodobí legionáři, tedy ti, kdo prošli zahraničními misemi, se rovněž postupně účastnili na aktivitách Hradní stráže," řekl v projevu na Pražském hradě Zeman.

Podle prezidenta není úkolem stráže ani tak chránit hlavu státu, jako střežit Hrad. "Největší klenot v Praze, který může být, tak jako objekty v jiných městech, ohrožen útokem mezinárodního terorismu," uvedl Zeman.

Připomněl, že se Hradní stráž účastní řady humanitárních aktivit. Například daruje krev, spolupracuje s dětskými SOS vesničkami nebo pomáhá při povodních. Na závěr svého projevu Zeman předal Hradní stráži prezidentskou stuhu na prapor. Velitel stráže Radim Studený mu na oplátku předal pamětní odznak a knihu o historii jednotky, která téměř sto let chrání Pražský hrad.

Slavnostního nástupu v tradičním sídle českých vládců se kromě příslušníků Hradní stráže zúčastnili členové Československé obce legionářské a muži v historických stejnokrojích představujících vojáky 5. pěšího pluku Tomáše Garrigua Masaryka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…