Zeman chce upevnit spolupráci V4, Maďarska se zastává

07.06.2022 18:52

Český prezident Miloš Zeman se po dnešní schůzce s maďarskou prezidentkou Katalinou Novákovou vyslovil proti rozvolnění visegrádské spolupráce. Novinářům řekl, že hlavy států Česka a Maďarska mají naopak zájem na upevnění skupiny V4, která vedle těchto zemí zahrnuje také Slovensko a Polsko. Zeman též „kompenzuje“ některé protimaďarské výroky v českých médiích.

Zeman chce upevnit spolupráci V4, Maďarska se zastává
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Zeman po jednání s Novákovou označil Maďarsko za čestného souseda České republiky. Doplnil, že si váží přátelství obou zemí, ale také maďarské politiky. „Která respektuje národní zájmy své země a nepodléhá cizím vlivům,“ vysvětlil. Dnešní rozhovor na Pražském hradě se podle něj týkal vzájemné spolupráce například ve zbrojním průmyslu či v energetice.

Oba prezidenti mají podle Zemana zájem na upevnění visegrádské spolupráce. „Nesouhlasíme s těmi, kdo by ji chtěli rozmělnit, nebo dokonce opustit,“ řekl. Nováková uvedla, že spolupráce ve V4 funguje dobře a věří, že to tak bude i v budoucnu. „Pro všechny země je velice důležité, aby byla tak úzká jako dosud," prohlásila prezidentka Maďarska.

Zeman upozornil, že by na žádost Novákové chtěl kompenzovat některé protimaďarské výroky, které se objevují v českých médiích. Narážel především na lednové vyjádření šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Adamová tehdy na facebooku napsala, že Češi už ve volbách vyhnali svého premiéra Andreje Babiše (ANO) a „že pevně doufá, že se to povede i Maďarům v případě Viktora Orbána“.

Zeman v té souvislosti zmínil, že TOP 09 je podle posledních průzkumů pod hranicí vstupu do Poslanecké sněmovny. „Nejrazantnější antimaďarský názor zazněl z úst předsedkyně jedné české politické strany, která, a to jsem prezidentce vysvětlil, má podle průzkumu tříprocentní voličskou podporu. Doufám, že tím je celá věc vyřešena,“ podotkl. Podle dnes zveřejněného volebního modelu agentury Median by TOP 09 dalo hlas 4,5 % voličů.

Prezidentka Nováková řekla, že ČR a Maďarsko pojí dlouhodobé přátelství. Zemanův hodnotový řád se podle ní podobá jejím vlastním hodnotám. Diskuse se podle ní týkala i války na Ukrajině. Shodli se na odsouzení ruské agrese. „Ocenila jsem pomoc, kterou poskytuje Česká republika mnoha uprchlíkům,“ podotkla prezidentka.

Maďarsko blokovalo přijetí šestého balíku protiruských sankcí kvůli nesouhlasu s podmínkami embarga na dovoz ruské ropy. Velvyslanci zemí EU se na podrobnostech balíku shodli na začátku června. Podle diplomatických zdrojů ostatní země opět ustoupily Maďarsku. Dříve vyjednané výjimky u dovozu ropy mají také Česko či Slovensko.

Maďarsko uvádí, že preferuje sankce, které způsobí větší újmu agresorovi než členům EU. „Pokud znemožňují běžný život v zemích EU, tak to není dobrá sankce,“ řekla Nováková. Zeman odmítl, že by bylo Maďarsko osamocené, připomněl v té souvislosti, že výjimky se týkají i ČR. V případě sankcí na ruský plyn v možném sedmém balíčku Zeman varoval před tím, že by se unijní země „střelily do vlastní nohy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…