Zeman je nepřítel sociální demokracie. Ať se pakuje z Hradu co nejrychleji. Lidé kolem Dienstbiera hledali favorita na Hrad a když jim to Foldyna narušil, povolily nervy

05.12.2016 19:27

Miloš Zeman je nepřítelem všeho, na čem sociální demokracie v Evropě staví, a na Hradě prý teď máme nácka. Na Facebooku to napsal Jakub Patočka z Deníku Referendum v reakci na to, že kandidátem ČSSD na prezidenta by měl být právě Miloš Zeman.

Zeman je nepřítel sociální demokracie. Ať se pakuje z Hradu co nejrychleji. Lidé kolem Dienstbiera hledali favorita na Hrad a když jim to Foldyna narušil, povolily nervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havlova knihovna hostila debatu šéfredaktorů Erika Taberyho a Jakuba Patočky na téma jak očistit demokracii. Plno bylo, rozhřešení nepřišlo

Kdo by měl být kandidátem sociální demokracie na prezidenta? Takovou otázku na Facebooku položil spolek Idealisté.cz napojený na exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Idealisté.cz uživatelům sociální sítě navrhli buď senátorku Elišku Wagnerovou (zvolena za zelené), odborového předáka Josefa Středulu, textaře Michala Horáčka, filosofa Václava Bělohradského, nebo politoložku Vladimíru Dvořákovou. Šestou variantou byl „někdo jiný“.

Příspěvek na svém facebookovém profilu sdílel sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna s tím, že za něho by kandidátem ČSSD na Hrad v roce 2018 měl být Miloš Zeman.

Netrvalo dlouho a na Foldynu reagoval exčlen Strany zelených, nyní člen ČSSD a šéfredaktor liberálně levicového Deníku Referendum Jakub Patočka. Podle něho by se naopak sociální demokracie měla Zemana na Hradě zbavit.

„Zeman je dnes nepřítelem všeho podstatného, na čem socdem všude v Evropě staví. A je naší povinností udělat všechno pro to, aby se z Hradu pakoval co nejrychleji,“ napsal Patočka.

S tak ostrým názorem měli problém další diskutující, kteří pohotově psali, že Miloš Zeman je dobrý prezident, což Patočku vyprovokovalo k ještě ostřejšímu komentáři. „Nevolil jsem Karla Schwarzenberga, ale pokud nejste schopni rozpoznat, že máme na Hradě nácka, snad abyste se radši učili rovnou hajlovat,“ vzkázal člen ČSSD.

Rozvinuté diskuse nad možným kandidátem sociálních demokratů se později zúčastila celá řada uživatelů Facebooku, přičemž jasná většina z nich si přeje za kandidáta Miloše Zemana. Pozadu nezůstal ani prozemanovský aktivista Vilém Rössler, podle něhož se Idealisté.cz zbláznili.

Zapojil se i jihomoravský exhejtman Michal Hašek, který míní, že utkvělá představa ČSSD na vlastního kandidáta není aktuálně dobrý nápad. „Daleko vážnější a aktuálnější je definice strategie a programu ČSSD pro sněmovní volby 2017, zatím to i s ohledem na dnes prezentovaná data pro OVM nevypadá po krajských volbách dobře. ČSSD musí zvládnout sjezd a sněmovní primárky, během následujících měsíců se vykrystalizují prezidentští kandidáti zprava, zleva, případně z USA (myslím věčného kandidáta prof. Švajnara). A pokud oznámí úmysl kandidovat znovu Miloš Zeman, rébus pro ČSSD s názvem prezidentská volba se vyřeší sám. Pěkný večer všem Idealistům organizovaným, idealistům neorganizovaným i pragmatikům,“ napsal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…