Zeman je zhaslý maják. Nic nedělá pro lidi. Čaputová, to je jiná, píše deník

25.02.2021 8:57

Zatímco slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se snaží sehnat jídlo pro lidi výrazně postižené covidovou pandemií, český prezident Miloš Zeman mluví o tvrdých trestech pro lidi, kteří nedodržují koronavirové restrikce vlády. Jako prezident mohl šířit naději a lidi povzbudit, ale rozhodl se jít jinou cestou. Českým umělcům vzkázal, že hladoví umělci v minulosti tvořili lepší díla. Deník N proti sobě postavil počínání českého prezidenta a slovenské prezidentky v době pandemie.

Zeman je zhaslý maják. Nic nedělá pro lidi. Čaputová, to je jiná, píše deník
Foto: FTV Prima
Popisek: Miloš Zeman na Primě

Česko se už téměř rok potýká s epidemií koronaviru. Data po přepočtu na počet obyvatelů ukazují, že se s epidemií potýká nejhůř na světě. Nově covid pozitivní přibývají rychlým tempem, kapacity covidových lůžek v nemocnicích v celé zemi jsou napjaté na nejvyšší míru a ve spojitosti s covidem den co den umírá přes sto lidí. K tomu koronavirovými restrikcemi trpí i ekonomika.

Během onoho covidového roku promluvil k občanům také prezident Miloš Zeman, ale národ podle všeho příliš nepovzbudil. Podnikatelům popřál, ať zkrachují, podle Miloše Zemana přežijí jen ti schopní. A umělcům sdělil, že v minulosti ta nejlepší díla tvořili umělci, když byli hladoví. Volal také po přísných trestech pro ty občany, kteří nedodržují koronavirové restrikce.

Řekl toho však ještě mnohem víc.

Deník N proti sobě postavil počínání Miloše Zemana a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v době pandemie.

Ukázal, že zatímco prezidentka Čaputová jednala s řetězci o potravinové pomoci lidem, podařilo se zajistit na 425 tisíc jídel, tak prezident Zeman v rozhovorech s novináři vyprávěl, co mívá k jídlu on, případně jakou pochoutku dostal k narozeninám.  Čaputová se ve společnosti snaží šířit naději, Zeman v tomto ohledu představuje podle serveru Deník N jen a pouze „zhaslý maják“.

„Může být hodně aktivní v šíření naděje směrem k občanům, ve stmelování a mobilizaci společnosti,“ uvedla politoložka a odbornice na politickou komunikaci a marketing Eva Lebedová z Univerzity Palackého v Olomouci.

Zeman sice zdůrazňuje, že je důležité chránit lidské životy, ale současně volá po tom, že podniky musí dál fungovat. Data ministerstva zdravotnictví přitom ukazují, že koronavirus se šíří především v rodinách a v zaměstnání. „Jsem ekonom a mně velmi záleží na tom, aby neklekla ekonomika,“ řekl Zeman v září 2020 na Frekvenci 1. „Jsem proti lockdownu, který by ohrozil ekonomiku,“ zopakoval v Blesku v říjnu.

Opakovaně argumentoval také tím, že v okolních zemích umírá na covid víc lidí než v České republice.

„Srovnejte si ta čísla, zejména čísla o úmrtích, s počtem zemřelých v jednotlivých evropských státech, a tady zjistíte, že jsme jedni z nejlepších,“ řekl 5. 4. 2020 v rozhovoru pro Blesk s tím, že s epidemií „bojujeme úspěšněji než například Itálie, Španělsko“.

Jenže na podzim 2020 se situace začala měnit a Česko dnes z hlediska úmrtí patří k nejhorším zemím. Ve spojitosti s covidem zemřelo víc než 19.800 lidí. Od podzimu Zeman k počtu mrtvých raději mlčí.

Karel Komínek z Institutu politického marketingu poznamenal, že prezident propásl příležitost stmelit společnost a zlepšit svůj obraz i u svých kritiků.

„Místo toho bylo z Hradu dlouho ticho. Přitom, jak prezident dokázal v říjnu, jasně formulovat silná stanoviska mu nedělá problém – odsoudil odpůrce roušek, dezinformátory, a poděkoval zdravotníkům. To je od hlavy státu zcela zásadní. Proslov tehdy ocenila i řada jeho kritiků. Toto ale mohl prezident dělat od začátku krize a zlepšit tak nejen reálný stav věcí u nás, ale rovněž vylepšit i svou značku,“ řekl Komínek.

 „Připadá mi, že víc než o obyčejné lidi se stará o politickou moc. Tam se mu daří velmi dobře dosahovat politických cílů – i prostřednictvím komunikace, různého zdržování, předvolávání lidí, lpění do poslední chvíle na tom, že se jeho akce budou konat, ať už novoroční oběd, nebo státní vyznamenání. Demonstruje tím svou politickou moc,“ poznamenala Denisa Hejlová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…