Zeman jmenoval 24 nových soudců; přeje si, aby odolali tlakům

17.12.2013 12:57

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě na návrh vlády jmenoval 24 nových soudců obecných soudů České republiky. Přeje si, aby odolali politickým tlakům a rozhodovali rychle. Noví soudci nahradí ty, kteří z justice do konce února příštího roku odejdou kvůli vysokému věku nebo z jiných důvodů.

Zeman jmenoval 24 nových soudců; přeje si, aby odolali tlakům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Posléze s čerstvě jmenovanými soudci

"Přeji vám, abyste rozhodovali nejenom spravedlivě, ale podle možností také rychle. Protože jedním z největších neduhů českých soudů je pomalost řízení," prohlásil prezident. Průtahy v rozhodování soudů podle něj škodí nejen těm, kdo jsou nakonec osvobozeni, ale i v případech, kdy je skutečný viník odsouzen. Hlava státu soudcům také popřála, aby odolali pokusům politiků zasahovat do jejich rozhodování. "A to nejenom tlakům z centrální úrovně, s nimiž se možná ani nesetkáte, ale o to častějším tlakům z úrovně lokální či regionální," zdůraznil Zeman.

Naposledy Zeman nové soudce jmenoval před necelými dvěma měsíci

Návrh na jmenování nových soudců projednala vláda v demisi minulý týden. Je mezi nimi 15 žen a devět mužů, až na jednu výjimku jde o třicátníky. Polovina z nich byla asistenty soudců, šest přichází z advokacie a tři doposud působili jako justiční čekatelé. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na soudce navrhla také jednoho firemního právníka, jednoho vyššího soudního úředníka a jednoho žalobce z Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Nejvíce nových soudců má posílit soudy v Ústeckém kraji.

Naposledy Zeman nové soudce jmenoval před necelými dvěma měsíci, tehdy jich bylo 40 a byl mezi nimi například bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný. Předtím jich koncem února dvanáct jmenoval Zemanův předchůdce Václav Klaus. Podle posledních statistik platných k 1. listopadu je v České republice 3056 soudců, což je o sedm méně, než kolik existuje tabulkových míst. K poslednímu dni letošního roku zanikne kvůli dovršení věku sedmdesáti let mandát osmi soudcům. Do konce února se dalších 16 soudců funkce vzdá.

Nové soudce jmenuje prezident, jeho rozhodnutí však ke své platnosti podle Ústavy vyžaduje spolupodpis premiéra. Václav Klaus jako prezident časté nástupy nových soudců kritizoval, jejich počet podle něj příliš rostl. Celkem jich nicméně Klaus za svá dvě funkční období jmenoval skoro 800. Spory vyvolalo v roce 2005 Klausovo odmítnutí jmenovat 32 čekatelů na funkci soudce kvůli tomu, že jim ještě nebylo 30 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…