Zeman koncertoval před novináři. Takhle do nich dloubal za jejich dotazy

17.10.2013 13:47

Prezident Miloš Zeman dnešním dnem ukončil svou návštěvu Středočeského kraje. Stalo se tak v Nymburce na závěrečné tiskové konferenci. Hned v úvodu bylo oznámeno, že prezident hodlá české kraje navštěvovat rok co rok. Jak je jeho zvykem, jasně se vymezil vůči novinářům, zkritizoval především Lidové noviny. Na prvním místě však připomněl, že jeho prvořadým zájmem je poskytnutí možností pro tvorbu pracovních míst v Česku.

Zeman koncertoval před novináři. Takhle do nich dloubal za jejich dotazy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman diskutoval s občany v Kolíně

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře a k užitku České republiky?

75%
25%
hlasovalo: 12826 lidí

„Je to moje pátá návštěva kraje a jsem velmi rád, že zahrnula kraj, kde jsem se narodil - ve městě Kolíně - a kde jsem si mohl zavzpomínat na svoje dětství,“ poznamenal prezident. Hlava státu má podle Zemanova názoru navštěvovat firmy, které zaměstnávají řadu lidí a přitom jim platí také nadstandardní mzdy. „Takovým podnikem je také společnost Philip Morris, kterou jsem nenavštívil proto, že bych byl kuřák, ale právě proto, že splňuje řečená kritéria. Připomínám, že základní kámen této společnosti pokládal můj předchůdce a vášnivý nekuřák Václav Klaus,“ poznamenal Zeman.

Dezinformační Lidové noviny

Následně došlo i na poznámku k novinářům. Ti se podle něj zajímají o to, co měl k obědu či k večeři, ale už méně o to, že jeho tématem je co největší zaměstnanost v Česku. Zájem o toto téma se projevuje především tím, že prezident koná v doprovodu podnikatelů zahraniční cesty, čímž podporuje příliv investic do Česka, nebo naopak český export za hranice.

K novinářům měl prezident více poznámek. Pozastavoval se např. nad spekulacemi o tom, že svými cestami po krajích zasahuje do předvolební kampaně. Zeman v této souvislosti zopakoval, že hodlá jednotlivé kraje navštívit každý rok, bez ohledu na to, zda se budou blížit jakékoli volby, ať už volby do Evropského parlamentu či komunální. „Těším se na to, že se v Lidových novinách, které považuji za náš zcela nejobjektivnější dezinformační list, dočtu, že prezident ovlivňuje nadcházející volby,“ poznamenal Zeman.

Fico Klausovou ocenil

Následně došlo na Livii Klausovou a její velvyslaneckou roli na Slovensku. „Jistě Vám neuniklo, že slovenský premiér Robert Fico řekl, že to bude skvělá velvyslankyně a vy jistě nebudete zpochybňovat tvrzení slovenského premiéra,“ řekl Zeman novinářům. Vyjádřil se také ke kauze MUS. On sám prý jako premiér rozhodně nevěděl o tom, kdo stojí v pozadí nákupu řečené společnosti. Prý to možná věděli někteří ministři jeho vlády, ale on ne.

Návštěva hrobu prezidentovy matky a bonmot o kouření

„Při návštěvě Kolína jsem měl největší radost z toho, že mně zbyla čtvrthodina, abych mohl navštívit hrob své maminky, protože jako každý nezdárný syn navštěvuji její hrob po hříchu málo,“ prozradil dále prezident.

V podniku Philip Morris Zeman poznamenal, že kouření od 27 let výše neškodí zdraví. Na závěrečné tiskové konferenci upozornil, že šlo pouze o bonmot a ne o vážné prohlášení, ale to slovy prezidenta jistě každý inteligentní člověk seznal.

VZP možná bezdůvodně upřednostňuje některé nemocnice

Prezident Zeman prý během návštěvy posbíral řadu poznatků, jedním z nich je také ten, že Všeobecná zdravotní pojišťovna možná protežuje některá zdravotnická zařízení na úkor jiných.  

„Dochází k tomu, že Všeobecná zdravotní pojišťovna vyplácí za jeden a tentýž úkon až dvojnásobně vyšší částky, aniž by k tomu byl nějaký jasný důvod. Podle mě lze v této věci mít podezření na upřednostňování některých nemocničních zařízení,“ míní hlava státu. Ze strany prezidenta také jasně padl příslib, že ministerstvo dostane navíc pět miliard korun, které se získají tím, že se ostatní ministerstva uskromní ve svých provozních výdajích.

Nevěřím průzkumům

V závěru debaty také došlo na předčasné volby. Zeman předestřel, že nevěří předvolebním průzkumům. „Vzpomeňte si na sociální demokracii a rok 2010, kdy ji agentura STEM krátce před volbami předpovídala 35 procent a nakonec dostala 22 %,“ poznamenal prezident s dovětkem, že úspěch každé strany závisí jednak na jejím programu, ale také na snažení členů strany. Zopakoval také, že on hodlá volit SPOZ, jejímž je čestným předsedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…