Zeman mluvil o povolebním vyjednávání a temném podhoubí

27.10.2013 13:31

Prezident Miloš Zeman v nedělních Otázkách Václava Moravce prozradil, co ho bude při jednání s jednotlivými stranami nejvíce zajímat. Budou to prý jejich plány na rozhýbání ekonomiky investicemi. A varoval před temným podhoubím.

Zeman mluvil o povolebním vyjednávání a temném podhoubí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se zdraví s veterány Rudé armády, kteří osvobozovali Prahu

Samotné vyjednávání o vládě bude podle Zemana trvat dva až tři měsíce. „Víte, největší potíž pro sestavování jakékoli vlády je debata o tom, kdo bude ministrem." Tuto debatu jsme podle Zemana zažili jak při sestavování vlády premiéra Petra Nečase, tak premiéra Mirka Topolánka. I když na veřejnosti se prý vždy vzletně říká, že povolební vyjednávání protahují programové neshody. „Podhoubí bývá ale temnější,“ prohlásil prezident.

Ne předčasným volbám

„Jsem velice rád,“ pokračoval Zeman, „že ta koalice, kterou by ČSSD uzavřela s TOP 09, se vzdálila do šerých dálav a není příliš pravděpodobná." Případnou pravicovou koalici ANO, ODS a TOP 09 sice podle prezidenta vyloučit nelze, ale pokud prý vycházíme z prohlášení pana Babiše, tak se tato vláda nezrodí, neboť lídr ANO tvrdě kritizoval jak ODS, tak TOP 09.

Zeman se nijak nadšeně netváří ani na případnou koalici programově vzdálených stran. „Já si myslím, že ta varianta, která se nakonec zvolí, bude záviset na aktivitě jednotlivých jednajících sil,“ poznamenal prezident. Mezi jednající síly počítá i sám sebe. Rozhodně však není nakloněn vyhlášení dalších předčasných voleb. Ty by podle Zemana nic nepřinesly. Dnes jsou podle Zemana otevřeny všechny varianty jednání.

Teď je podle hlavy státu důležité, aby prezident neselhal při sestavování vlády. Proto také nabídl prostor k jednání těm stranám, které požádají o jeho pomoc. Při samotném jednání o vládě chce klást především důraz na otázku nezaměstnanosti. Bude chtít proto slyšet jednotlivé investiční plány politických stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…