Zeman musí vysvětlit spoustu věcí, upozornil Zaorálek

14.01.2013 22:49

Hostem pondělních Událostí, komentářů byli poslanec za ODS Jiří Pospíšil a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Ten má podle svých slov z prezidentským kandidátem Milošem Zemanem osobní problém. Nebyl také schopen odpovědět a otázku, zda ho bude volit. Už teď má ale jasno v jedné věci - Zeman musí odpovědět na spoustu důležitých otázek.

Zeman musí vysvětlit spoustu věcí, upozornil Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Říkáme zvažme kandidaturu Zemana, protože my kandidáta měli," říká Zaorálek k vyjádření ČSSD, která doporučila svým voličům volit Miloše Zemana poté, co tento krok dostatečně zváží. On sám ještě neví, zda bude Zemana volit. Zeman musí nejdřív podle Zaorálka odpovědět na řadu důležitých otázek."Je tady před námi deset dní voleb a já znám řadu otázek, na které by měl Miloš Zeman odpovědět, například jakými lidmi se obklopí, nebo jak zlepší pozici České republiky ve světě" vysvětluje.

Zároveň je mu jasné, že někteří voliči ČSSD volili už v prvním kole Zemana. Jeho případná výhra by pak prý nijak neovlivnila fungování ČSSD. "Já osobně jsem vedl válku s Milošem Zemanem. Pokud se vrátí k politice, určitě budeme mít spor. Ale zároveň si nemyslím si, že by hrozila nějaká válka," poukazuje na současný stav mezi prezidentem Václavem Klausem a jeho domovskou ODS. Ta je prý v koncích především kvůli tomu, jak se chová. "Je tady nejslabší vláda za 20 let a premiér, který si ani neumí prosadit nepodepsání amnestie," dodává.

Vítězství Schwarzenberga není prohrou

"To, co se stalo, je velká prohra ODS. Vinu musí ODS hledat u sebe, u svého vedení, u svých ministrů," je Pospíšil přesvědčený. Podle něj se bohužel ODS stala postupem času nepřesvědčivou stranou. "Postupuje trend od podzimních krajských voleb, kdy pravice zcela propadla. Na druhou stranu úspěch Karla Schwarzenberga nepovažuji za prohru pravice," reaguje na slova prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause, který řekl, že prezidentské volby jsou největší prohrou pravice od pádu komunismu.



"Domnívám se, že někteří voliči ODS se rozhodli podpořit Schwarzenberga. Prostě ho vnímali jako alternativu toho, jak rozbít duo Jan Fischer a Miloš Zeman," je přesvědčený. Proč měl jejich kandidát Přemysl Sobotka tak málo hlasů je podle Pospíšila výsledkem toho, že je obsah a styl strany pro voliče těžce uchopitelný. "Je to hlavně impuls zástupcům ve vládě," dodává. V případě, že se jejich přístup nezmění, tak může podle něj občanská demokracie čekat podobné výsledky i v dalších volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…