Zeman může i za čínské vítače, přehnal to, míní europoslanec Niedermayer z TOP 09

30.03.2016 22:40

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se přel s europoslancem Luďkem Niedermayerem (TOP 09) o to, zda je pro nás spolupráce s Čínou tak výhodná, jak tvrdí prezident Zeman. Europoslanec se ptal, zda se snad prezident Zeman chce inspirovat nízkými mzdami v Číně nebo tamním špatným životním prostředím. Mládek čínské investice v Česku hájil.

Zeman může i za čínské vítače, přehnal to, míní europoslanec Niedermayer z TOP 09
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

Mezi Českem a Čínou byla podepsána řada listin, podle kterých by jen letos měla druhá nejmocnější ekonomika světa v Česku investovat 95 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) k tématu ovšem poznamenal, že dosavadní čínské investice v Česku jsou pro naši zemi nevýhodné, protože nejde o investice vedoucí k budování továren a vytváření nových pracovních míst.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ovšem věří, že i tyto důležité investice přijdou. Europoslanec Luděk Niedermayer, někdejší člen rady České národní banky zvedal varovně prst.  

„Dobrá zpráva by to byla, kdybychom věděli, kolik to vytvoří pracovních míst a jak to pomůže růstu HDP,“ upozorňoval politik. Označil navíc investora CEFC za „podivnou firmu“. „Otázka je, jestli čínští vlastníci budou lepší než jiní vlastníci. Hlavní problém vývoje posledních dní je přehnaná váha, která je dávána Číně jako našemu obchodnímu partneru. V porovnání s EU jsme do Číny vyvezli jen zlomek zboží. A já nevím, kde tam pan prezident vidí tu inspiraci. Jestli to jsou čínské mzdy, jestli to jsou čínské pracovní podmínky nebo čínské životní prostředí,“ kladl si otázku Niedermayer. „Pokud se takto hlasitě bavíme o Číně, proč se stejně hlasitě nebavíme o obchodu s Indií a dalšími státy?“ ptal se.

Mládek má za to, že Čína je druhou nejsilnější ekonomikou světa a my se k tomu musíme postavit čelem. České republice podle ministra pomůže diverzifikace českého exportu. Pokud jde o to, jak si povedou čínští investoři v Česku, tam má člen vlády jasno. „Jeden klasik tady říkal, že to vyřeší trh,“ poznamenal s odkazem na exprezidenta Václava Klause.

V diskusi se dostali i k organizovaným skupinám čínských turistů, kteří v Praze vítali svého prezidenta. Neváhali se přitom bít i s českými občany, kteří si nesli např. tibetské vlajky. Podle Mládka se o tom dnes vedla živá debata. „Bylo to takové vtipné napínání se, řekl bych,“ konstatoval Mládek.

Niedermayer byl mnohem ostřejší. „To celé, co v těch minulých dnech proběhlo, bylo neadekvátní a myslím, že za to někdo nese odpovědnost. Obávám se, že za to může pan prezident,“ posteskl si Niedermayer. Prezident zkrátka příkládal návštěvě čínského prezidenta příliš velkou důležitost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …