Zeman nepodporuje, aby se příliš zvyšoval podíl obnovitelných zdrojů

26.03.2014 14:57

Prezident Miloš Zeman nepokládá za správné, aby se příliš zvyšoval podíl obnovitelných zdrojů energie. Podle něj jsou drahé a subvencemi vysávají státní rozpočet. Také zvyšují ceny pro domácnosti a výrobce, řekl ve středu prezident u příležitosti otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci mezi USA a Českou republikou. Jaderná energetika má podle Zemana budoucnost, protože není producentem skleníkových plynů.

Zeman nepodporuje, aby se příliš zvyšoval podíl obnovitelných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jsem přesvědčen, že jaderná energetika bude mít rostoucí místo v energetickém mixu. Mimo jiné i z ekologických důvodů," řekl Miloš Zeman v budově ČVUT v Dejvicích, kde centrum otevřel.

„Chtěl bych při této příležitosti zdůraznit, že nepokládám za správné, aby se přehnaně zvyšoval podíl takzvaných obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Jednak proto, že jsou to zdroje nestabilní, a za druhé proto, že jsou to zdroje drahé," uvedl.

Podle prezidenta představují nejvyšší zátěž pro státní rozpočet subvence, které stát na obnovitelné zdroje energie uvalil. „Těmito subvencemi jednak vysávají státní rozpočet a jednak zvyšují ceny elektřiny jak pro domácnosti, tak pro výrobce," řekl Zeman.

Spojené státy podle hlavy státu mají výrazně levnější energii než Evropská unie, což se podepisuje na jejich lepším ekonomickém růstu.

Praha a Washington středou zahajují hlubší etapu vzájemné spolupráce v jaderné energetice. Kromě otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci odpoledne ministr průmyslu Jan Mládek a ministr energetiky USA Ernest Moniz podepíšou dohodu o spolupráci na civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky.

Tématem jednání ministrů bude spolupráce obou zemí v jaderné oblasti. Dále se budou zabývat rusko-ukrajinskou krizí a energetickou bezpečností, břidlicovým plynem a možností jeho vývozu z USA do zemí EU. Diskutovat budou i o nové dohodě o transatlantickém obchodním a investičním partnerství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…