Zeman odletěl do Ruska. Bude fandit i pracovat

06.02.2014 15:27

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odletěl do ruského Soči. Po příletu ho čeká večeře s českými sportovci. V pátek se zúčastní slavnostní recepce pořádané prezidentem Vladimirem Putinem u příležitosti zahájení her. Hned poté se přesune na zahajovací ceremoniál. Zeman bude v dějišti olympiády do neděle.

Zeman odletěl do Ruska. Bude fandit i pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident s manželkou Ivanou odletěl do Ruska vládním speciálem Airbus z kbelského vojenského letiště. Spolu s ním do Soči zamířila početná delegace. Čtvrteční večeře s prezidentem se v hotelu Arli zúčastní nejen současní olympionici, ale i jejich předchůdci z minulých her.

Otevře Český dům

Po pátečním ceremoniálu se Zeman v sobotu spolu s manželkou zúčastní otevření Českého domu v Soči. V neděli pak přijede do olympijské vesnice, kde se setká s českými sportovci. Odpoledne chce v rychlobruslařském závodě na 1500 metrů povzbuzovat obhájkyni bronzu z her ve Vancouveru Martinu Sáblíkovou.

Premiér Sobotka sportovcům vzkázal, že jim přeje mnoho úspěchu v olympijském zápolení. Bohužel nemohu z důvodu velkého pracovního vytížení spojeného s nástupem nové vlády na hrách osobně fandit, a tak budu našim sportovcům držet palce alespoň na dálku," uvedl v prohlášení zaslaném médiím.

Setká se s čínským prezidentem

Český prezident bude mít v Rusku i pracovní schůzky. Jednat by měl například se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle šéfa hradní diplomacie Hynka Kmoníčka Zeman absolvuje řadu dalších bilaterálních jednání o hospodářství a energetice. Některé politické schůzky dohodne prezidentův tým až na místě.

Zemana bude po dobu olympiády doprovázet kardinál Dominik Duka. Před zahájením sportovních klání českým olympionikům požehná. S prezidentem bude na slavnostním zahájení, v Českém domě i na rychlobruslařském oválu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…