Zeman odletěl do USA, kde vybuchují bomby. Chránit ho budou Američané

19.09.2016 14:41

Prezident Miloš Zeman s delegací právě odletěl armádním speciálem do New Yorku, kde ve středu navečer tamního času vystoupí s projevem na Valném shromáždění OSN. Hlava státu chce navázat na loňské vystoupení a burcovat za koordinovaný zásah proti islámským teroristům.

Zeman odletěl do USA, kde vybuchují bomby. Chránit ho budou Američané
Foto: OSN
Popisek: Miloš Zeman při projevu v OSN

Letecký speciál české armády airbus A319 s prezidentem Milošem Zemanem na palubě před několika okamžiky odstartoval z vojenského letiště v Praze–Kbelích do USA. Zeman ve středu vystoupí na plénu Valného shromáždění OSN v New Yorku, aby pokračoval ve svých výzvách k likvidaci tzv. Islámského státu.

Na loňském zasedání Valného shromáždění OSN český prezident připomněl, že všech pět stálých členů Rady bezpečnosti má různé zájmy, ale jednoho společného nepřítele. Nic je podle jeho slov nespojuje více než tento společný nepřítel – terorismus.

„Tady v New Yorku si připomínáme 11. září 2001, v Rusku Beslan nebo Volgograd, v Číně si pamatujeme Xinjiang a v Evropě si pamatujeme Madrid, Londýn, Paříž nebo Kodaň. V Indii si pamatujeme Bombaj a tak dále. Je jeden dobrý precedens, a to je jednomyslně přijatá rezoluce Rady bezpečnosti o pirátech v Somálsku zahrnující vojenskou akci proti pirátům. Opravdu si myslíte, že tito piráti jsou mnohem nebezpečnější než teroristé? Rovněž v Chartě Spojených národů je mnoho, mnoho článků týkajících se možnosti vojenské akce a některé z nich nebyly nikdy využity. Říká se jim „spící struktury“. To, co potřebujeme, je jejich aktivace. A také potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené drony, vrtulníky, spolupracující s tajnými službami, s komandy. Malé jednotky typu modrých přileb, které by dokázaly odstranit vedoucí představitele teroristických organizací, nervová centra těchto organizací, a neokupovaly přitom území,“ uvedl Zeman.

Rovnou také předpověděl, že v letošním roce bude jeho návrh k zásahu blíže realitě. A skutečně se za tu dobu odehrála řada dalších teroristických útoků. „Pevně doufám, že někteří ze stálých členů navrhnou takové řešení. A pokud ne, jako historický optimista mohu přidat svůj poznatek, že jakákoli myšlenka přichází skrze tři fáze. V první fázi je považována za úplný nesmysl, ve druhé fázi se o ní vede diskuse a ve třetí fázi je tak evidentní, jako že Země se točí kolem Slunce. Takže až přijedu příští rok, hluboko v srdci věřím, že se o mém návrhu bude diskutovat. A až přijedu v roce 2017, jsem si jist, že tento návrh bude už evidentní,“ dodal ve svém loňském projevu Miloš Zeman.

V rozhovoru, který ParlamentnímListům.cz poskytl před pár dny, pak prezident republiky prozradil, o čem bude mluvit nyní. „Myslím si, že po teroristických útocích v západní Evropě se klima poněkud změnilo, ale podle mého názoru stále ještě ne dostatečně. Já ve svém projevu upozorním na to, že již čtrnáct let se diskutuje konvence Organizace spojených národů o tom, co to je a co to není terorismus. A myslím si, že tyto procesy je zapotřebí urychlit,“ konstatoval.

„Stejně tak je zapotřebí dosáhnout toho, aby v Afghánistánu nebyl po vítězství Tálibánu nový Islámský stát. A konečně budu apelovat na přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN o boji proti terorismu a s citací některých zatím spících článků Charty OSN o vytvoření ozbrojených sil OSN jako protiteroristických jednotek,“ dodal ke svému plánovanému projevu prezident Zeman v nedělním rozhovoru pro PL.

ParlamentníListy.cz také zajímalo, zda se Hrad blíže zajímal o bezpečnostní otázky v reakci na výbuch, při kterém se na newyorském Manhattanu v neděli zranily téměř tři desítky lidí. „Otázky bezpečnosti jsou plně v rukou americké strany,“ uvedl k tomu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Kromě setkání v rámci zasedání OSN čeká prezidenta i další program. Informace o bilaterálních schůzkách s dalšími státníky zatím Hrad neprozradil, zveřejňovat je bude až v době pobytu prezidenta v USA.

Miloš Zeman se v New Yorku setká s učiteli místní česko-slovenské školy i představiteli českých krajanských spolků. Debatovat bude rovněž se zástupci českých firem a navštíví Českou národní budovu. Do Prahy by se hlava státu měla vrátit ve čtvrtek v odpoledních hodinách.

Z loňské návštěvy v New Yorku:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…