Zeman ohrozil život. Prezident dostal u Nory Fridrichové „přes ústa“ za vyzrazení teroristy

16.01.2017 8:43

Poslední vydání publicistického pořadu České televize „168 hodin“ se věnovalo nedávným výrokům prezidenta Miloše Zemana, které vzbudily velké kontroverze.

Zeman ohrozil život. Prezident dostal u Nory Fridrichové „přes ústa“ za vyzrazení teroristy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

Po Česku se nám potlouká člověk podezřelý z napojení na islámské teroristy, prozradil ve středu Miloš Zeman posluchačům Českého rozhlasu a notně je tím vylekal. Pokud by to byla pravda, prezident vyzradil něco, co nesmí a čím může zmařit práci tajných služeb. Potažmo ohrozit bezpečnost všech. A kdyby to pravda nebyla? U prezidenta nelze vyloučit ani to. V roce 2001 se svět od tehdejšího českého premiéra dozvěděl o chystaném teroristickém útoku v Praze. Pravda to naštěstí nebyla, jen ostuda, uvádí ČT v průvodním slově.

„Já jsem zrovna teď přečetl čtyři šifry. Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ cituje televize Zemanův výrok pronesený ve vysílání Českého rozhlasu.

Odborník: Je to neprofesionální

Podle prezidenta šlo o neškodných pár vět v obecné rovině, podle odborníků z hlediska bezpečnosti o zásadní informaci, která může mít fatální následky. „Já si myslím, že to bylo krajně nevhodné. Zveřejnit informaci, která nebyla určitě určena veřejnosti,“ řekl Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby. „Já bych to charakterizoval jedním slovem: neprofesionální,“ uvedl Jaroslav Kraus, bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity. „Z mého pohledu je to absolutně nezodpovědná věc,“ prohlásil Karel Randák, bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Prezident naznačil i to, že má informace od některé z našich tří tajných služeb. „Dal jsem vám to jako konkrétní příklad zdroje informací, dokonce jsem neuvedl ani, jaká tajná služba to je, my jich máme, jak jistě víte, víc,“ řekl prezident Zeman.

Pokud by to byla pravda, tak naši zpravodajci mohli informaci o podezřelém člověku získat od spřátelených služeb v zahraničí. „Ta spřátelená zahraniční služba už nikdy žádnou informaci neposkytne, protože zde dochází k bezprostřednímu ohrožení její práce, možná i jejich informátorů, které mají někde v prostředí, prostřednictvím kterých získali tuhle informaci, a možná že dojde i k ohrožení na životě někoho,“ řekl televizi Randák.

A samotný podezřelý, pokud nějaký existuje? Když se dozví, že je v hledáčku tajných služeb, může změnit plán. Zpravodajci pak začnou od nuly.

„Může se stát, že přeruší veškeré kontakty s okolními osobami. Pokud se k tomuto zjištění dospělo za použití operativních technik, ten člověk přestane vycházet z domu, bude si dávat pozor, zda není sledován. Nebo případně přestane mluvit do mobilního telefonu, který mohl být odposloucháván,“ vysvětlil Kraus.

Vyloučit nelze ani to, že informace pravdivá nebyla. V případě Miloše Zemana by to nebylo poprvé.

Byla to nepodložená spekulace

9. listopad 2001, dva měsíce po teroristických útocích na Ameriku. A tehdejší český premiér Miloš Zeman na návštěvě v USA. Pro televizi CNN se rozpovídal o Muhamadu Attovi. Organizátor útoků z 11. září totiž předtím navštívil i Česko. Podle Zemana tu kontaktoval iráckého agenta, aby tu naplánovali teroristický útok. „Atta kontaktoval iráckého agenta ne kvůli přípravě teroristického útoku na Dvojčata, ale kvůli přípravě teroristického útoku právě na budovu Rádia Svobodná Evropa,“ řekl Miloš Zeman televizi CNN 9. listopadu 2001. „Pustil do světa informaci, která zvedla z křesla americké tajné služby, protože to pro ně byla informace nová,“ řekl televizi novinář z Respektu Jaroslav Spurný. „Byla to naprosto nepodložená spekulace. Pro Američany to bylo zcela zásadní, protože to pro ně prokazovalo vazbu mezi Saddámem Husajnem a útoky na New York a Washington,“ uvedl poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). „Vím, že se hovořilo o tom, že to je jedna z příčin, že Saddám Husajn byl odstraněn, protože tady probíhaly kontakty mezi teroristy a iráckými státními orgány,“ konstatoval Randák.

To se ale nikdy neprokázalo. Naopak, ukázalo se, že Zeman čerpá jen z dílčích informací BIS a rovnici si doplnil sám. Atta sice dvakrát navštívil Česko. Ale irácký agent, podezřelý z plánů zničit Svobodnou Evropu, se sešel s někým, kdo byl Attovi jen podobný. „BIS zjistila, že se tenhle irácký agent sešel s někým, kdo se podobá Attovi. Nikdy se neprokázalo, že ten dotyčný byl Atta. Myslím, že v době, kdy se ta schůzka měla uskutečnit, že Atta byl prokazatelně na Floridě,“ konstatoval Spurný.

„Je pravda, že Muhamad Atta se nikdy nesešel s představitelem irácké zpravodajské služby a že by tu plánovali útok na Svobodnou Evropu,“ uvedl Šándor.

„Byly plány použít nákladní auto s běžnou výbušninou ke zničení budovy Svobodné Evropy. To je vše, co víme,“ řekl Zeman v roce 2001 televizi CNN.

Informaci o ohrožení by nesděloval prezident

I teď prezident tvrdí, že ví. Jeho informaci nelze potvrdit ani vyvrátit. U veřejnosti ale rezonuje. V atmosféře napjaté po útocích v sousedních zemích působí taková slova jako rozbuška, bez ohledu na reálné nebezpečí, upozorňuje ČT. „Samozřejmě pokud by ČR nějaké ohrožení hrozilo, tak v tom systému, ve kterém tady žijeme, tedy v parlamentní demokracii, by tyto informace sděloval ministr vnitra, předpokládám s policejním prezidentem. Nikoliv pan prezident,“ uvedla poslankyně Jana Černochová.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra pak ujišťovali, že naší zemi bezprostředně nebezpečí nehrozí. „Není důvod zvedat bezpečnostní stupeň nebo riziko ohrožení terorismem,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

„Možná že příště přijde od zahraniční služby informace s takovou notickou pod čarou – nepředávat panu prezidentovi Zemanovi,“ dodal Randák.

Celý pořad je ke zhlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…