Zeman opravil jeden ze svých kritizovaných výroků v Číně

10.01.2015 6:05

Prezident Miloš Zeman připustil nepřesnost ve svém vyjádření, že na návštěvu Číny se přijel naučit, jak stabilizovat společnost, nikoli aby poučoval o lidských právech. Za slova, která pronesl v angličtině v čínské státní televizi, si prezident vysloužil kritiku ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera a části veřejnosti. „Upřesnil bych ten výrok tak, že se máme snažit porozumět, jak Čína stabilizovala svoji společnost," řekl Zeman v rozhovoru pro dnešní regionální Deník.

Zeman opravil jeden ze svých kritizovaných výroků v Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman s čínským podnikatelem Chan Chautem

„Ono je to v mém slovníku téměř totožné, ale chápu, že někdo si to vykládal jinak, včetně nesmyslu, že bychom měli čínské zkušenosti přenášet k nám," uvedl Zeman. V rozhovoru poukázal na přerod Číny z rozvrácené země, kde byly hladomory, do druhé největší ekonomiky světa. „To je pokrok, a to jsem měl také na mysli, když jsem mluvil o stabilizaci společnosti," dodal.

Prezident v rozhovoru připustil, že v Číně je sedm procent zdravotně handicapované populace, která žije v hrozných podmínkách na okraji, a že vyspělost společnosti by se měla poměřovat jejím chováním k nejslabším a nejohroženějším skupinám. „Ale ještě před deseti lety to bylo, dejme tomu, 30 procent. Všechno je relativní a záleží na tom, zda lidé umírají, nebo neumírají hladem," podotkl.

Někteří politici a část veřejnosti v nedávné době kritizovali i další Zemanovy výroky, například o Rusku a Ukrajině. Proti Zemanovi několikrát demonstrovaly stovky lidí. Při oslavách výročí 17. listopadu se dokonce v Praze sešly tisíce protestujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…