Zeman poslal návrh do Ústavního soudu. Není to žena, ozval se Rychetský a chce si ho pečlivě proklepnout

04.04.2022 19:28

Prezident Zeman navrhl na ústavního soudce advokáta Petra Poledníka. Žádost o souhlas s jeho jmenováním doručila KPR do horní komory Parlamentu na konci března. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ale s výběrem jména nesouhlasí, informuje Echo24.cz.

Zeman poslal návrh do Ústavního soudu. Není to žena, ozval se Rychetský a chce si ho pečlivě proklepnout
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Ústavní soud je personálně oslabený poté, co jej opustila soudkyně Kateřina Šimáčková na konci loňského roku; nově bude působit u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Nového soudce či soudkyni navrhuje hlava státu, která ke jmenování potřebuje získat souhlas Senátu Parlamentu ČR, který by o nástupci Šimáčkové mohl rozhodnout do letošního léta. Prezident Miloš Zeman na post ústavního soudce navrhuje bývalého místopředsedu České advokátní komory Petra Poledníka, který tuto funkci zastával v letech 2005 až 2021, a je stále členem představenstva této profesní organizace.

  • Původní zdroj ZDE

Působí mimo jiné u rozhodčích soudů při Hospodářské komoře a Agrární komoře a při Slovenské obchodní a průmyslové komoře. Je také členem rozkladové komise antimonopolního úřadu pro oblast veřejných zakázek.

V advokacii Poledník působí od roku 1976, po absolvování Právnické fakulty nynější Masarykovy univerzity v Brně. Nemá specializaci, ale zvýšený zájem věnuje trestnímu právu. Je také členem Slovenské advokátní komory. „Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“ uvedl v žádosti o souhlas prezident Zeman.

Poledník se jako nový ústavní soudce nezamlouvá předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. „Pana doktora Poledníka osobně neznám, nevím, zda se ve své dosavadní profesní kariéře věnoval ústavnímu právu, ani zda v této oblasti za sebou má nějakou publikační činnost. Předpokládám ovšem, že tyto otázky budou předmětem ‚screeningu‘ při projednávání jeho nominace Senátem Parlamentu České republiky. Velice mne však mrzí, že pan prezident nenominoval na uvolněné místo u Ústavního soudu ženu, přičemž v právnické veřejnosti je nepochybně celá řada kvalitních žen. Nejeví se mi jako optimální situace, kdy mezi 15 soudci Ústavního soudu bude pouze jedna žena,“ poznamenal Rychetský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…