Zeman používá kartu uprchlíků a zve tím radikály a extremisty do veřejného prostoru, tvrdí komentátor

28.08.2016 12:14

Komentátor serveru Echo24.cz Petr Holub se zaměřil na nadcházející krajské volby. Podle něj do krajských zastupitelstev míří hned šest stran zaměřených proti uprchlíkům.

Zeman používá kartu uprchlíků a zve tím radikály a extremisty do veřejného prostoru, tvrdí komentátor
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Přes veškerou pozornost médií se radikálům a extremistům v uplynulém týdnu nepodařilo vzbudit dojem, že reprezentují jednotný odpor národa proti uprchlíkům, islámu, Evropské unii a německé kancléřce. Během návštěvy Angely Merkelové se jich na pražských náměstích vždy sešlo jen pár stovek, proto je možné mávnout rukou nad rizikem, že se v tuzemské politice prosadí extrémní názory,“ uvádí Holub, který následně poukazuje na zprávu z konce uplynulého týdne, kdy úřady publikovaly kandidátní listiny do krajských voleb.

  • Původní text ZDE

Česko je podle této zprávy ideálním prostorem nacionalismu a radikální pravice – nebo to tak alespoň může pro neinformovaného člověka vypadat, píše komentátor. 

„Ve všech třinácti krajích naplnilo kandidátky patnáct stran a hnutí. Kromě zavedených parlamentních stran včetně hnutí ANO a Starostů se o své místo na slunci hlásí koalice zelených a Pirátů i souručenství Svobodných se Soukromníky miliardáře Ivo Valenty. Potom zbývá právě už jen šest radikálních stran, které spojuje odpor či kritika k migrantům a Evropské unii,“ konstatuje Holub. A připomíná jména republikána Miroslava Sládka, předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, poslance Tomia Okamury a aktivisty Adama B. Bartoše.

„Mýlil se ten, kdo spekuloval, že hlavním tématem voleb se stanou otázky, jestli ČSSD udrží s podporou komunistů svůj osmiletý krajský primát, jestli dojde k dílčímu vzkříšení pravice, jestli lidé konečně odmítnou gigantický střet zájmů miliardáře a ministra Andreje Babiše, jestli posílí regionální strany. Volby ve skutečnosti rozhodnou rébus, do jaké míry Češi podléhají extrémním názorům,“ podotýká následně Holub.

Následně dodává, že velký počet radikálních a nacionalistických stran podle něj povede k roztříštěnosti jejich hlasů. „Do krajských zastupitelstev se nedostanou a příští rok v parlamentních volbách už bude jiná situace. Tento výsledek skutečně nelze vyloučit a je nejspíš blíž pravdě než cokoli jiného. Přesto bude veřejnost konfrontována se šesti až sedmi kampaněmi, které budou mít v podtextu nenávist vůči všemu cizímu, a nějak se s tím bude muset vyrovnat,“ uzavřel se slovy, že kartu uprchlíků běžně používá také prezident Miloš Zeman, jenž tak radikály i extremisty zve do veřejného prostoru, stejně jako hnutí ANO, které odpor vůči přijímání migrantů má i ve svém volebním programu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …