Zeman před odboráři vtipkoval o Nečasovi a politické mrtvole

26.04.2014 12:29

Prezident Miloš Zeman se na sjezdu ČMKOS postavil za pravidelné navyšování minimální mzdy, které odborářům o hodinu dříve přislíbil i premiér Bohuslav Sobotka. Zeman na sjezdu v Praze naznačil, že by se se zástupci zaměstnanců měli bavit jak politici, tak prezident, a proto chce i nadále chodit na jednání tripartity. Z úst hlavy státu však zazněla i kritika odborů. Za to, že jsou nejednotné.

Zeman před odboráři vtipkoval o Nečasovi a politické mrtvole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČMKOS

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí
Podle Zemana by se se zástupci zaměstnanců měla bavit každá vláda a rozumný prezident. Poté ČMKOS zkritizoval a vycházel při tom ze statistik. Podle nich již téměř deset let klesá počet odborových svazů i členů.

„Kdybych byl nepřítelem odborů, měl bych radost jako kapitán Vodička, který kdysi řekl, že odbory by vlastně neměly existovat,“ zmínil Zeman někdejšího Klausova ministra práce. Jemu samotnému je však prý z těchto čísel smutno. „Lze předpokládat, že trend je setrvalý,“ dodal.

Podle hlavy státu budou odbory silné jenom tehdy, když budou jednotné. „Připomínám známé přísloví o třech prutech Svatoplukových,“ řekl odborářům. A také prý bude rád, pokud se podaří zvrátit klesající počty členů. Poprosil proto členy sjezdu o to, aby se při analýze těchto problémů nikdy nevymlouvali na vnější vlivy, ale hledali chyby u sebe.

Zeman se přiklonil k premiéru Sobotkovi ve věci navyšování minimální mzdy. Popsal přitom své zážitky z jednání tripartity ještě v loňském roce. „Dohodli jsme se s šéfem zaměstnavatelů, panem Hanákem, a s Jardou Zavadilem na zvýšení minimální mzdy o pět set korun. Přišli jsme s tím za premiérem, kterým byl tehdy Petr Nečas, a ten pronesl nezapomenutelnou větu: Zvýšení minimální mzdy projde jenom přes mou politickou mrtvolu.“

Prezident se také postavil za to, aby měli zaměstnanci zastoupení ve vedení firem. K řešení tohoto problému by Zeman by prý sám přistoupil radikálněji než sami odboráři. Nestačí prý bojovat jen za vyšší mzdy, ale také za vyšší zapojení do řízení podniků. Uvítal proto rozhodnutí ministra průmyslu Jana Mládka, že v dozorčích radách firem budou dále přítomni zaměstnanci. 

Rovněž by se podle něj odbory měly zasadit, aby zisky šly právě zaměstnancům. „Na ziscích by se měli podílet zaměstnanci. Neměly by odtékat zčásti do zahraničí a zčásti na nákup tryskáčů, jachet a jiných životu nezbytných věcí,“ zdůraznil.

„Jedním z vašich principů vždy byla solidarita,“ zdůraznil prezident závěrem, když připomněl, že odboráři z jednotlivých podniků a odvětví by neměli bojovat mezi sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…