Zeman připomněl výročí Lidic a varoval před zpochybňovači českých obětí války

10.06.2014 22:19

Prezident Miloš Zeman poskytl ParlamentnímListům.cz vyjádření k výročí vyhlazení Lidic, které připadá právě na 10. června. Prezident připomněl, že k tomuto zločinu na české obci se vyjádřil již mnohokrát. Nyní cítí povinnost především připomenout pokračovatele těch, kteří tehdy ves na Kladensku vypálili.

Zeman připomněl výročí Lidic a varoval před zpochybňovači českých obětí války
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Další zastávkou prezidenta při návštěvě Královéhradeckého kraje byl Jičín

„K osudu Lidic jsem se vyjadřoval již mnohokrát,“ připomněl prezident. Například vloni již jako prezident vystoupil při výročí s projevem, při kterém zmínil „houfy holých lebek, potulujících se po ulicích“.

V tomto projevu, proneseném před památníkem lidických dětí, mimo jiné oznámil, že se chystá udělit in memoriam státní vyznamenání autorce sousoší Marii Uchytilové, což pak na výroční den 28. října skutečně učinil. Památník lidických dětí je podle něj tím nejkrásnějším, a zároveň nejsmutnějším památníkem, jaký v životě viděl.

Lidického památníku se dotkl i v letošním vyjádření. Konkrétně zmínil vandalský čin, při kterém ze sousoší zmizela socha jednoho malého chlapce. „Nacismus dříme i v těch, kdo se dokáží chovat tímto způsobem a projevuje se pohrdáním oběťmi českého národa,“ vzkázal při příležitosti sedmdesátého druhého výročí lidické tragédie prezident Zeman.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…