Zeman přirazil Babiše ke zdi: Ať jde třeba s Okamurou. Možná mu nic jiného nezbyde. Pak promluvil o bolševickém myšlení českých novinářů...

24.05.2018 22:24

Ve čtvrtečním pořadu Jaromíra Soukupa Týden s prezidentem tradičně vystoupil prezdient Miloš Zeman se svými postoji k aktuálním tématům. Prozradil například svůj odhad na výsledek vnitrostranického referenda ČSSD, nezapomněl se opět obout do českých novinářů a poradil, jak by mohl vypadat kompromis pro ANO a KSČM ve věci zahraničních misí.

Zeman přirazil Babiše ke zdi: Ať jde třeba s Okamurou. Možná mu nic jiného nezbyde. Pak promluvil o bolševickém myšlení českých novinářů...
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Anketa

Zeman vyhlásil, že Babiše jmenuje znovu premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD. Je to dobře?

79%
21%
hlasovalo: 10043 lidí

Hned v úvodu Soukup Zemanovi připomněl, že se jej před čtyřmi týdny ptal na kauzu úřednice Energetického regulačního úřadu Michaely Šnajdrové, která nastoupila do vězení v podstatě za to, že rozhodla v rámci své pravomoci. Soud posoudil její rozhodnutí jako nezákonnou činnost. Prezident prý Soukupovi slíbil, že se na spis Šnajdrové podívá, což učinil. „Nechal jsem si zpracovat od našeho právního odboru dvacetistránkovou materii. Ale nepotěším vás, ředitel právního odboru to jednoznačně klasifikuje jako podvod při udělování licencí nedokončeným solárním elektrárnám, které ještě vůbec nebyly připojeny,“ řekl.

Na příští týden si prý ještě pozve Alenu Vitáskovou, jelikož jí Šnajdrová dělala náměstkyni, a zeptá se na její názor. „Úkol jsem splnil, neznámená to, že zasalutuji a řeknu, že Šnajdrová je nevinná,“ řekl a dodal, že jako důkaz pravdy nabízí tento materiál, který není tajný.

Další Soukupova otázka se týkala toho, zda prezident sleduje bitvu mezi čínskou CEFC Europe, druhou čínskou společností CITIC Group a bankou J&T. „Já bych to rozdělil. Pokud jde o bitvu mezi dvěma čínskými společnostmi, tam vycházím z toho, že CITIC vstoupil do CEFC se 49 procenty a zavázal se veřejně, že uhradí veškeré závazky CEFC zde v České republice, což je správné,“ uvedl a dodal, že zatím to s tímto vztahem ale vypadá dobře.

Dále připomněl, že byl na Žofínském fóru, kde v souvisloti s tím říkal o novinářích, že jsou závistíví. „Jsou škodolibí a trpí komplexem méněcennosti. Když se totiž někomu něco nepovede, a jim se v životě také mnohé nepovedlo, mají z toho radost,“ reagoval na jejich články ohledně těchto dvou čínských společností.

Poté ale upozornil na to, že mnohem horší je to se vztahem mezi J&T a CITIC. „Zatím CITIC slibuje, že vše uhradí, ale pak je záhadou, proč tak ještě neučinil,“ uvedl a zmínil, že prý již CITIC na svlj účet u ČSOB údajně složil požadovanou částku. „No, nechť se jedná a nechť se obě strany dohodnou,“ dodal.

Soukup k tomu poznamenal, že věří, že se strany dohodnou a mnohem více jej na tom zaujala právě určitá hysterie médii. „Jako kdyby všechno, co se stane čínské firmě špatného u nás bylo dobře, protože to může být vykládáno jako neúspěch Zemana,“ vyvodil si z informací z médií. „Je to poněkud komické, když je Čína největší trh a je v našem zájmu mít s ní dobré ekonomické styky. Já těch novinářů lituji, sami v životě nikdy nic nedokázali a nepřejí úspěch. Naši novináři mají inverzní bolševické myšlení,“ zdůraznil prezident.

Následně se přesunuli i do oblastí vzdělávání. U maturitní zkoušky z matematiky totiž letos pohořelo více než 22 procent studentů a test z češtiny nezvládlo letos 10,4 procenta maturantů. „To svědčí o jediném, máme špatné učitele, i když mě všichni roztrhají. Já češtinu miloval. A jestli ji někdo učí tak, že žáci propadají, je to převážně vina učitele,“ míní. Soukup pak poukázal na to, že ředitel CERMATu však uvedl, že to není tak, že se výsledky zhoršuji, jelikož za zhoršené výsledky mohou učební obory s maturitou a bylo by proto dobré maturitu z učebních oborů vyřadit. „Něco na tom je. Ti by potřebovali spíše mistrovskou zkoušku. Ale co se týká CERMATu, slyšel jsem, že je to nedůvěryhodná instituce a padaly i návrhy na jeho zrušení,“ připomněl.

A nechybělo ani pár vět k sestavování nové vlády, o čemž Zeman už nechtěl skoro ani slyšet. „Desetkrát jsem zdůrazňoval, že vládu sestavuje premiér,“ zopakoval a následně se nechal přemluvit alespoň ke svému odhadu, jak dopadne vnitrostranické referendum ČSSD o tom, zda vstoupit do vlády s hnutím ANO, či ne. „Vycházím z toho, že přitažlivost ministerských křesel je vysoká. Odhadují, že to bude možná menší většina ve prospěch koalice s hnutím ANO,“ sdělil.

„No, jedna strana už má jasno, ale jednou rukou se tleskat nedá. To referendum se hodně protahuje,“ míní Zeman, načež Soukup namítl, že nejspíše potřebují více času na přesvědčení členů. „Možná, ale dospělý člověk nepotřebuje, aby ho jako dítě někdo přesvědčoval, má mít vlastní názor,“ trval si na svém prezident.

Pak ještě doporučil Andreji Babišovi, aby měl pro jistotu připravené i jiné varianty, než je koaliční spolupráce s ČSSD. Zmínil, že Babiš pořád má možnost se dohodnout s hnutím SPD: „Ono mu možná ani nic jiného nezbyde,“ prorokoval prezident.

Zaznělo i vyjádření ke stanovisku KSČM k zahraničním misím. Podle komunistů je zvyšování našich vojáků v zahraničních misích nepřijatelné a pokud na tom bude podle jejich slov vláda trvat, tak vládu nepodpoří. Podle Zemana je však politka o kompromisech a kvůli boji proti islamismu mise potřebujeme. „Je potřeba, aby se mise redukovaly jen na bojové mise s jasně definovaným nepřítelem. Jádrem tohoto kompromisu by mělo být rozdělení misí na bojové a nebojové,“ uzavřel prezident.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…