Zeman provokuje, píše deník. Ponížením poslanců chce prý zmařit šanci pravice

25.07.2013 7:37

Prezident Miloš Zeman dal jasně najevo, že dříve, než pověří Miroslavu Němcovou (ODS) v druhém pokusu sestavením vlády, bude požadovat 101 notářsky ověřených podpisů. Podle deníku Právo je to klička, jak předejít tomu, aby pravicovou vládu musel opravdu jmenovat. Pro většinu z poslanců prý jeho požadavek totiž představuje nepřekonatelné ponížení.

Zeman provokuje, píše deník. Ponížením poslanců chce prý zmařit šanci pravice
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Pokud by bývalá vládní trojkoalice nepředložila ověřené podpisy, mohl by Zeman v druhém pokusu jmenovat dalším premiérem kohokoli jiného.

ODS i TOP 09 Zemanova podmínka pobouřila a vzbudila ironické poznámky, třeba z úst předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové. "Buď si pan prezident dělá legraci, nebo vlivem horka, nějaké letní virózy, to takto formuloval. Pokud to myslí vážně, tak musím odpovědět, že je to naprosto nepřístojný požadavek a naprosto zásadně jej odmítám," uvedla pro iDnes.cz.

Podle ní jde o Zemanův pokus udržet Rusnokovu vládu u moci proti vůli Parlamentu. Zeman prý politiky zkouší. Sama se této podmínce nepodvolí, i kdyby to mělo znamenat, že přijde o pokus na sestavení vlády.

Zbytečná podmínka. Není v Ústavě

Podobně se k věci staví i lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Ověřování podpisů považuje za nadbytečné. "Po panu Rusnokovi pan prezident žádné podpisy nepožadoval, a přesto jeho vládu jmenoval. Ústava koneckonců žádnou takovou podmínku nezná," řekl Právu.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je Zeman v koncích. "Já to beru jako projev bezradnosti a ne první nehoráznosti pana prezidenta, ale nic to nemění na tom, že tady je 101 připravených poslanců," řekl deníku. Zásadně proti je i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten v rozhovoru pro Právo označil Zemanův požadavek za strašný úpadek a vyslovené vyjádření nedůvěry.

Zeman na ověření trvá. Peake to chápe

Zemana chápe pouze šéfka strany LIDEM Karolína Peake. "Je to legitimní požadavek prezidenta, který chápu," prohlásila.

Prezident Zeman trvá na tom, že 101 notářsky ověřených podpisů je nezbytně nutná podmínka pro to, aby Němcovou sestavením vlády v druhém pokusu pověřil. Ani tak ale nepotvrdil, že jde o jistou věc. "V každém případě nedostanou druhý pokus, když to neudělají," podotkl pouze.

Šanci získat svůj pokus má podle Zemana i sociální demokracie. Už při prvním jmenování měla prý padnout volba na jejího lídra Bohuslava Sobotku, ten se této možnosti ale sám vzdal. "Myslím, že by bylo naprosto legitimní, kdyby první pokus prezidenta měl dostat on, ale co uděláte s člověkem, který to nechce," ptá se prezident.

V rozhovoru pro deník Právo Zeman také připustil, že možná ve druhém pokusu někoho jen pověří jednáním o vládě, jako to udělal exprezident Václav Havel. Prozatím ovšem Zeman stále věří, že Rusnokův kabinet je schopen důvěru v Poslanecké sněmovně získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…