Zeman prý předá státní vyznamenání i Ficovi. Cynický pragmatik ocení svého následovníka, píší o tom v novinách

25.10.2014 6:55

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání mimo jiné i slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Předseda slovenské vlády je podle deníku MF Dnes mezi pozvanými hosty na slavnostní večerní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu. Jde o utajovanou informaci, takže není známo, které vyznamenání Fico dostane.

Zeman prý předá státní vyznamenání i Ficovi. Cynický pragmatik ocení svého následovníka, píší o tom v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

MF Dnes spekuluje, že slovenský obdivovatel Miloše Zemana obdrží buď Řád Bílého lva, nebo Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Důvodem vyznamenání je prý poděkování za dobré sousedské vztahy mezi Českem a Slovenskem, které se daří uchovávat od rozdělení federace.

Deník si blíže všímá přátelství mezi oběma státníky. Robert Fico je sociálnědemokratický politik, který vede stranu SMER, a v době, kdy byl prezident pouhým důchodcem sídlícím na Vysočině, za ním Fico jezdíval na návštěvy.

„Velmi si vážím Roberta Fica. Pokládám ho za svého přítele. On má to, co řadě českých politiků chybí. Říkejme tomu charisma, personální kouzlo či chemie,“ říkal Zeman na jeho adresu. Ačkoli je mezi oběma muži rozdíl generace, přesto je jejich náklonnost vzájemná. „Absolvoval jsem s Milošem Zemanem desítky rozhovorů, které pro mě byly vždy mimořádně poučné. Podpora od zkušeného a moudrého člověka musí potěšit každého,“ říká Fico.

Oba k politice přistupují pragmaticky

Robertu Ficovi se podařilo na Slovensku sjednotit levici a vyhrávat volby. To prý Miloši Zemanovi zaimponovalo. Nutno podotknout, že premiér neuspěl, když kandidoval na post hlavy státu. Zeman i Fico se vzájemně při prezidentských kampaních podporovali.

Deník MF Dnes vyzdvihuje jejich společné vlastnosti, oba jsou levicoví lídři a k politickému řemeslu prý přistupují shodně jako cyničtí pragmatici. Oba vidí obchodní partnery v Rusku a v Číně, a zatímco se deklarují jako eurofederalisté, dovedou dát Bruselu najevo, když se jim něco nelíbí.

Státní vyznamenání prezident předá na Pražském hradě 28. října při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …