Zeman s Babišem proberou úpravy rozpočtu kvůli daňovému balíčku

16.01.2021 6:15

Novela letošního rozpočtu kvůli daňovému balíčku má být jedním z témat, která dnes bude v Lánech řešit ekonomický poradní tým prezidenta Miloše Zemana. Jednání se zúčastní premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Babiš očekává, jak řekl počátkem roku, že ze schůzky vyplynou další termíny týkající se novely rozpočtu.

Zeman s Babišem proberou úpravy rozpočtu kvůli daňovému balíčku
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Schválený státní rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 320 miliard korun. Nejsou v něm ale zahrnuty dopady daňového balíčku, který v důsledku zrušení superhrubé mzdy letos připraví rozpočet o 87,5 miliardy korun. Vyřešit to má právě chystaná rozpočtová novela.

Zeman na rozdíl od rozpočtu daňový balíček nepodepsal ani nevetoval kvůli tomu, že daňová změna může „prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí, zejména státního rozpočtu“. Způsob přijetí balíčku, který stejně jako rozpočet nabyl účinnosti počátkem roku, napadla skupina senátorů u Ústavního soudu.

Daňový balíček nahradil superhrubou mzdu zdaněním příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýšil roční daňovou slevu na poplatníka o 3000 korun a snížil sazbu spotřební daně z nafty o korunu na litr. Rozpočet počítá s příjmy 1488,3 miliardy a s výdaji 1808,3 miliardy korun. Založen je na předpokladu růstu ekonomiky o 3,9 procenta.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…