Zeman s holou prdelí. Kníže se rozjel tak, až ho musel Moravec krotit

18.10.2015 13:08

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize se setkali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Kníže pronesl v souvislosti s prezidentem Zemanem slova o holé prdeli a Moravec ho umravňoval. Došlo také na Turecko, Sýrii a Rusko. Podle Zaorálka to Putin nemá v Sýrii dost promyšlené. Schwarzenberg byl v této oblasti kritický i ke Spojeným státům.

Zeman s holou prdelí. Kníže se rozjel tak, až ho musel Moravec krotit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty diskuzního pořadu OVM byli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Ruská vzdušná operace v Sýrii pokračuje již devatenáctý den. Podle Zaorálka Rusové jen poskrovnu cílí na Islámský stát, spíše napadají umírněnou opozici vůči Asadovi. A stejně jako západní útoky ze vzduchu přinášejí i ruské útoky neštěstí obyčejným lidem na zemi. „Ten, kdo se raduje, asi nevidí ty mrtvé,“ upozornil ministr. Rusové prý sami dávají najevo, že zaútočí i na Islámský stát, až upevní postavení syrského prezidenta Bašára Asada.

„Já si ale nemyslím, že to Rusové nemají celé domyšlené. Myslím, že jde spíše o intuitivní akci Vladimira Putina, k níž má jistě své důvody, ale pravděpodobně si není vědom všech důsledků, které jeho akce může vyvolat,“ zaznělo z úst ministra. V obecné rovině lze říci, že Rusové chtějí posílit svou roli ve světě. „Oni jsou přesvědčeni, že ztrácejí, že jsou pod tlakem a že se pouze brání, a to i tím, že upevňují své postavení na Středním východě,“ uvedl ministr.

Za příliš zjednodušující pohled považuje Zaorálek tezi, že se Rusko akcí v Sýrii snaží jen odvrátit pozornost od Ukrajiny. Tomu nevěří ani Schwarzenberg, byť to vnímá jako příjemný bonus pro Moskvu. V této souvislosti se také nabízí otázka, co bude dál s protiruskými sankcemi. Ty podle knížete musejí trvat, dokud Rusko bude porušovat mezinárodní právo.  

Předseda TOP 09 upozornil, že je mu téměř osmdesát let a prakticky nikdy nezažil, aby bombardování vedlo k míru. „Všechny velmoci budou bojovat do posledního Syřana,“ poznamenal ironicky jak na adresu Ruska, tak Spojených států. Pokud jde o Sýrii, podle Schwarzenberga není jediným viníkem Asad, viníků je víc. „Asad má svou vinu, ale spolu s ním i Turci, Íránci a samozřejmě velmoci,“ doplnil končící předseda TOP 09. Ačkoli je jedním z viníků i Turecko, Schwarzenberg považuje za realistické, že se s ním pokusila EU dohodnout na zastavení uprchlické krize. „Oni dostanou peníze, ale otázkou je, jestli za ně udělají to, co slíbili,“ varoval.

Podle Zaorálka už je asi jasné, že se vyřešení celé situace bez Ruska neobejde, ale sama Moskva nemá dost sil na to, aby celou tuto krizi vyřešila bez spolupráce s dalšími státy. Jedním z partnerů řešení krize nepochybně bude i Turecko a tady je třeba připomenout, že česká pozice ve vztahu k této zemi byla vždy jasná. „Českým postojem vždy bylo podat ruku Turecku. Česká republika nebyla pokrytecká... Já sám jsem Turecko navštívil a nabídl spolupráci,“ podotkl ministr. Problém je v tom, že aktuální turecká reakce na nabídku EU je poněkud chladná.

Kníže ale pozvedl varovný prst. „Já bych nechtěl být kurdským uprchlíkem v Turecku,“konstatoval s tím, že tato islámská země přece jen není zcela demokratická. Zaorálek sice vyjádřil pochopení pro tyto obavy, ale EU prý nemá moc jiných alternativ, pokud chce začít efektivně likvidovat pašerácké sítě. Turecko navíc není v lehké situaci, neboť v zemi je před volbami, ekonomika právě nevzkvétá a vládní strana oslabuje.

Mluvte slušně, napomenul Moravec Schwarzenberga

Ve druhé polovině pořadu padlo také jméno prezidenta Miloše Zemana, který na různá jednání zve svého poradce Martina Nejedlého, ale příslušného velvyslance opomíjí. Faktem však také je, že psaná pravidla k tomu žádná neexistují. Stalo se tak např. při jednáních v Rusku, kde nebyl přítomen velvyslanec Vladimír Remek, ačkoli jeho jmenování žádal nejhlasitěji právě Zeman.

„Také není nikde napsáno, že na jednání mám chodit s kalhotami, a ne s holou prdelí,“ udeřil kníže. V tu chvíli se ale ozval Moravec. „Stejně jako Andreje Babiše (ANO) vás musím upozornit, že v České televizi budeme mluvit slušně.“

Své k tomu řekl i Zaorálek. Podle jeho názoru nevysíláme partnerům nejlepší signál, když necháme při důležitých jednáních stát za dveřmi člověka, kterému jsme předtím dali důvěru, aby nás v dané zemi zastupoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…