Zeman se dopustil faux pas, když políbil ruku zpěvačky, tvrdí odborníci na etiketu

09.03.2013 7:44

Rodina Miloše Zemana zvládla protokolární pravidla v zásadě dobře. Odborníci na etiketu ale novému prezidentovi vyčítají jednu věc – políbení ruky zpěvačce Lucii Bílé při příchodu do Vladislavského sálu. Napsaly Lidové noviny.

Zeman se dopustil faux pas, když políbil ruku zpěvačky, tvrdí odborníci na etiketu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Pražském hradě proběhla inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana

K ničemu podobnému se prezidenti v minulosti neuchýlili. „Musí se přece chovat podle pokynů protokolu. Při takovém ceremoniálu může prezident někoho pozdravit maximálně pohledem, lehkým úsměvem nebo pozvednutím obočí,“ vysvětlil Ladislav Špaček, někdejší blízký spolupracovník Václava Havla. Podle něj se Zeman chová velmi nekonvenčně.

Dcera Kateřina měla jít po Zemanově levici

Špaček ale ocenil Zemanovu snahu při příjezdu na nádvoří Pražského hradu. Rodina vystoupila z limuzíny a šla po prvním nádvoří. Ředitel protokolu Jindřich Forejt se ji snažil seřadit podle etikety, ale neuspěl.

Zeman si ovšem uvědomil, že jeho žena Ivana má jít po jeho pravici. Proto ji chytil za rameno a přesunul. Dceři Kateřině ale nedošlo, o co se její otec snaží, a zůstala napravo. „Slečna Kateřina měla jít na nejméně čestném místě po levici. Neporozuměla tomu, o co jejímu otci v tu chvíli šlo,“ komentoval Špaček.

Trikolóra na kravatě a manžetové knoflíky ve tvaru vlajky byly moc prvoplánové

Veřejnost i stylisté zaměřili pozornost i na kanárkově žlutou halenku, kterou měla na sobě k černé sukni. Podle Petra Lukeše z Asociace vizážistů a stylistů měla zvolit umírněnější barvu, protože v sále měl dominovat Miloš Zeman. „Žlutá jí docela sluší,“ připustil ovšem Lukeš.

Pochválil také první dámu: „Doteď bylo zjevné, že nemá moc připravený šatník. Tentokrát byl její outfit znatelně nejlepší.“

Zeman měl na sobě kravatu v barvě trikolóry a manžetové knoflíky ve tvaru české vlajky. Podle stylisty Lukeše to je příliš prvoplánové. Ocenil místo toho oblek, který si prezident nechal pro inauguraci ušít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…