Zeman se mi odcizil, řekl exprezident Rakouska. Tepal Orbána a Salviniho

12.03.2019 7:32

Bývalý rakouský prezident Heinz Fischer poskytl rozhovor serveru DenikN.cz. Mimo jiné hovořil také o českých hlavách státu Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi.

Zeman se mi odcizil, řekl exprezident Rakouska. Tepal Orbána a Salviniho
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vystoupení prezidenta Zemana na sjezdu ČSSD

Fischer také promluvil o migrační vlně v roce 2015. Domnívá se, že Rakousko ji jednoznačno zvládlo. „Na podzim 2015 a v roce 2016 se odehrály vážné a nepřehledné události, v Rakousku, Německu a dalších zemích. Nebylo lehké je řešit, ale nyní, v prvním čtvrtletí roku 2019, máme méně uprchlíků než před pěti lety a nemůžeme říct, že by nás migrace stavěla před neřešitelné nebo i jen těžko řešitelné problémy. Je to politický problém, přesněji řečeno stranický problém, protože uprchlická témata vyvolávají silnou polemiku, v níž mnohdy zaznívají příspěvky, které nejsou věcné. Ale pokud dnes někdo tvrdí, že Rakousko nezvládlo uprchlickou vlnu, neříká pravdu,“ uvedl Fischer. Tvrdit, že se z Rakouska stala nebezpečná země, není podle jeho slov fér. 

Své pak řekl i k politice v Maďarsku. „Ale dnešní Orbánova politika, která je mimochodem odlišná od jeho politiky v roce 1995 nebo 2000, je z mého pohledu příliš nacionalistická… Ty útoky na plakátech na Junckera a Sorose, to přece nemůže žádného křesťanského ani sociálního demokrata těšit, to je slepá ulička,“ dodal.  

Původní text ZDE

Vyjádřil se rovněž k prezidentu Miloši Zemanovi. „Miloše Zemana pokládám za osobního přítele už od 90. let, a i když v některých věcech zastáváme různé názory, na našem přátelství to nic nemění. Proto nechci Miloše Zemana řadit do nějakých škatulek. Ale pokud jde o Stracheho – ten samozřejmě velmi obdivuje především vůdce italské pravice, chválí Orbána a skládá komplimenty Kaczyńskému. To pozoruji a to je část evropské reality,“ sdělil Fischer s tím, že jeho Miloš Zeman je evropský sociální demokrat. 

Následně Fischer sdělil, co to znamená spojení „můj Miloš Zeman“. „Mám Miloše Zemana, s nímž se mohu soukromě bavit, s nímž sdílím spoustu zkušeností, s nímž jsem prožil těžké situace a který hrál v historii české sociální demokracie důležitou roli, i když pak bohužel – to říkám s vykřičníkem – došlo k odcizení. Ale v historii české sociální demokracie posledních desetiletí je Miloš Zeman důležitý prvek,“ podotkl. 

Své pak řekl i k Václavu Klausovi, kdy se jednoznačně vymezil proti podpoře AfD v Německu, kterou udílí straně právě Klaus. „Nepodpořil bych to v žádném případě. Ale pokládám i názory Václava Klause na klimatickou změnu za mylné, tak jako jeho hodnocení AfD nebo postoj k procesu evropské spolupráce,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…