Zeman se na výjezdu vrátil ke žhavému tématu: Toto média zamlčela. Víte, ty pražské kavárny...

10.11.2014 16:09

Že diskutovaná cesta do Číny může mít pozitivní vliv na podnikání v Moravskoslezském kraji, také o tom hovořil prezident Miloš Zeman při setkání se zastupiteli regionu. Takto zahájil první den návštěvy v Moravskoslezském kraji. V Ostravě si pochvaloval klesající nezaměstnanost a zdůraznil význam zahraničních investic.

Zeman se na výjezdu vrátil ke žhavému tématu: Toto média zamlčela. Víte, ty pražské kavárny...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem

V zasedací místnosti se před zastupiteli slova nejdřív ujal místní hejtman Miroslav Novák a po úvodním přivítání předal slovo prezidentovi. „Vidíte dobře, že přijíždím v poněkud radostnější náladě než před rokem, protože v naší zemi dochází k oživení,“ uvedl na začátek prezident Miloš Zeman a připomenul klesající nezaměstnanost.

„Čtu některé programy tak zvané aktivní politiky zaměstnanosti a usmívám se nad nimi. Rekvalifikace je velmi užitečná věc, ale pak ten rekvalifikovaný musí najít pracovní místo. Když ho nenajde, tak je rekvalifikace více méně zbytečná. Proto se mi zdá jako nejpřirozenější cesta hledat rozšiřování pracovních míst jak domácími, tak zahraničními investicemi,“ řekl také Zeman a upozornil na to, že prezident může podnikatele podpořit i symbolicky. „Víte, že minulý rok jsem vyznamenal Jana Světlíka z Vítkovic, protože jeho podnik je úspěšný a prosperuje,“ uvedl Zeman s tím, že potřebujeme podporovat český export a zahraniční investice u nás.

Zeman vysvětlil důvod cesty do Číny

Prezident řekl i to, že se intenzivně jedná o dalších jihokorejských investicích a připomenul svou návštěvu Číny. „Závěrem bych zakončil stručnou informací o své návštěvě Číny. Byly tam uzavřeny dohody, o kterých podrobně informuje jednak Svaz průmyslu a dopravy, jednak Hospodářská komora. K našemu překvapení se tyto informace neobjevily v českých médiích, protože česká média úspěchy nezajímají,“ uvedl Zeman. „Domnívám se oprávněně, že pro Moravskoslezský kraj může mít tato cesta značný význam i z hlediska čínských investic v tomto kraji, protože Čína, jak dobře víte, je země se 7procentním hospodářským růstem.

Tvrdí se, že v roce 2020 bude největší světovou ekonomikou z hlediska celkového objemu HDP,“ dodal. „Když Angela Merkelová osmkrát navštíví Čínu, aby jednak pomohla německým exportérům a jednak získala čínské investice v Německu, tak český prezident vzdor kritice některých pražských kaváren musí dělat totéž, protože v opačném případě by všechny tyto příležitosti získali jiní a my bychom ostrouhali. Čněli bychom jako ostrůvek, který neumí dělat ekonomickou diplomacii a neumí pro své podnikatele zajišťovat nový odbyt, nové investice a samozřejmě i nové pracovní příležitosti,“ vysvětlil prezident.

Zemanova cesta do Číny přivede investory do Moravskoslezského kraje

Čínské investice by mohly pomoci také v regionu Ostravy. „Abych to shrnul, neříkám, že nejsou žádné problémy, naopak je jich hodně, ale doufám, pane hejtmane, že až přijedu za rok, že budu moci přinést pozitivní zprávu o tom, která čínská firma se objeví v Moravskoslezském kraji,“ naznačil Zeman. „Připomínám, že byly podepsány dohody, které pro tyto investice představují úvěrový rámec v hodnotě 200 miliard korun. Naši vzdělaní a moudří ekonomové na to napsali, že tak velký objem prostředků nemůže Česká republika absorbovat,“ řekl Zeman a upozornil: „Ostatně jeden novinář správně napsal: ‚Kdyby Zeman přinesl z Číny zlatý poklad, tak na prvních stránkách novin vyjde článek o tom, že má ošoupané boty.‘ Děkuji vám za vaši pozornost,“ ukončil úvodní řeč prezident.

Zeman by místo přijímaček dal přednost vyhodnocení dlouhodobých výsledků studia

Pak následovaly dotazy zastupitelů Moravskoslezského kraje, které se týkaly návrhů na změnu zákona o odpadech a případné možnosti zákazu výkupu železného šrotu, problematiky privatizací státních institucí a sociální oblasti. Řeč byla také o zavedení povinných přijímacích zkoušek na střední školy. „Víte v této oblasti jsem laik a politik by měl přiznat, když něčemu nerozumí. Řeknu vám svůj soukromý názor, který vůbec nemusí být kvalifikovaný. Uvědomte si, že spousta talentovaných studentů mohou být trémisté a že při přijímačkách mohou propadnout a vy je pak nevezmete na školu, protože se báli. Jako kritérium pro přijetí bych viděl nikoli výsledky přijímacích pohovorů, ale výsledky předchozího studia, které jsou dlouhodobé a prokazatelné. Ale je to jen můj osobní názor, já jsem v životě trému nikdy neměl. To ale neznamená, že ji neměli ti druzí,“ zhodnotil Zeman.

Zeman bude debatovat s občany a setká se s válečnými veterány

Prezident Miloš Zeman stráví v Moravskoslezském kraji celkem tři dny. První den věnoval návštěvě Ostravy, prohlídce vítkovického zámku a diskusi s občany v Havířově. V tomto městě je plánováno také setkání se zaměstnanci místní nemocnice a společnosti Semag spol s r.o. Úterý stráví Zeman na setkání s občany na náměstí v Opavě, prohlédne si Jaselské kasárny a potká se s válečnými veterány. Odpoledne pak cestuje do Krnova a z Třemešné pojede vlakem po úzkokolejné dráze do Osoblahy. Také tady se setká s místními občany. Ve středu bude Miloš Zeman diskutovat se studenty VŠB – TU Ostrava, navštíví společnost Tatra Truck a.s. v Kopřivnici. Do Moravskoslezského kraje přijel prezident republiky bez své manželky Ivany. Ta se totiž zotavuje po lékařském zákroku.


 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…