Zeman se podílí na ústavním puči, říká někdejší spolupracovník Václava Klause

15.04.2018 9:17

Někdejší člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a bývalý spolupracovník druhého českého prezidenta Václava Klause Petr Štěpánek má za to, že se současný prezident Miloš Zeman podílí na ústavním puči.

Zeman se podílí na ústavním puči, říká někdejší spolupracovník Václava Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše. Zároveň ho pověřil dalším vyjednáváním o sestavení vlády nové

V roce 2006 Česká republika poměrně dlouho čekala na novou vládu. Stejně jako dnes. Petr Štěpánek má však za to, že je tu několik rozdílů. V první řadě platí, že Mirek Topolánek s ODS získal ještě o tři poslance víc než dnes Andrej Babiš. A současně platí, že tehdejší volby skončily patem. Exprezident Klaus přesto tlačil politické strany k jednání a k sestavení vlády, která získá důvěru ve Sněmovně.

Dnes má premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) několik možností, jak sestavit vládu. Kdyby se rozhodl ustoupit a jako trestně stíhaný občan netrval na tom, že bude předsedou vlády, kdyby zůstal jen řadovým poslancem, našlo by se hned několik stran, které by byly ochotné vstoupit do vlády. Jenže k tomu se Babiš jaksi nemá, což jednání o vládě protahuje.

A Miloš Zeman v tomto protahování Babiše ještě podporuje svou nečinností.

„Prezident republiky, hodný toho postu, by si Babiše povolal a řekl mu: ‚Milý Andreji, jeden pokus jsem ti coby vítězi voleb dal. Takřka všechny parlamentní strany proti tobě ale mají výhrady. Pokud má mít naše země normální vládu, musíš ustoupit do pozadí a tvoje hnutí ANO mi musí na předsedu vlády navrhnout jinou osobu. A platí to minimálně do té doby, než si svoje osobní věci dáš do pořádku.‘ Vyhrát volby nestačí. Žádné automatické právo na sestavení vlády pro vítěze voleb neexistuje,“ zdůraznil Štěpánek v textu uveřejněném na svém webu.

Pokud někdo nezíská alespoň 101 mandátů z 200 křesel v Poslanecké sněmovně, musí hledat koaličního partnera. Musel je hledat i Mirek Topolánek, který musel ustupovat lidovcům i Zeleným. Přesto mu to samo o sobě nestačilo. Potřeboval pomoc jednoho muže. Miloše Zemana.

„Není žádným tajemstvím, že tím, kdo Topolánkovi pomohl odloupnout dva levicové hlasy, byl právě jistý důchodce z Vysočiny. Ano, aby Česká republika měla před dvanácti lety vládu s důvěrou, Zeman konal. V roce 2018 jako prezident nekoná. Výsledkem je ústavní puč,“ uzavřel Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…