Zeman se před lidmi nemilosrdně pustil do skupiny „Sto hoven“ a varoval, kam až může kauza rudých trenek nad Hradem zajít

19.05.2016 17:50

Závěrem čtvrtečního dne se prezident republiky Miloš Zeman setkal v rámci své návštěvy Olomouckého kraje s občany nově vzniklého města Libavá.

Zeman se před lidmi nemilosrdně pustil do skupiny „Sto hoven“ a varoval, kam až může kauza rudých trenek nad Hradem zajít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Blahopřeji vám ke svobodě. Byť svoboda je někdy to nejtěžší, co vás někdy může potkat,“ pronesl úvodem Zeman. „Žijete v kraji, který je nesmírně krásný. V místech, kde byl dříve vojenský újezd, začnou vznikat nová bydlení, nová podnikání, nové penziony,“ řekl také Zeman. Neopomněl zmínit, že jej v obci volilo 85 % lidí. „Máte výborný vkus,“ řekl se smíchem.


Foto: Radim Panenka

Na místo se dostavilo poměrně velké množství lidí, což prezident kvitoval s povděkem. „Na to, že je hokej, je to skvělé. Budu vás informovat o stavu – je to jedna jedna,“ uvedl také na začátku. 

„Můj tip pro Libavou a pro paní starostku je velmi jednoduchý. Spolupracujte s armádou, která ještě udržuje velkou část vojenského újezdu, a snažte se z ní vyrazit co nejvíce peněz na investice do vašich obcí,“ sdělil starostce Libavé Zeman. 

Následoval první dotaz na kanál Dunaj – Odra – Labe. „Dokončuje se studie proveditelnosti. Trvalo dlouho, než se přihlásily dvě firmy. Prohravší firma se odvolala k ministerstvu dopravy, pak se odvolala k Úřadu pro hospodářskou soutěž. Obě instituce odvolání zamítly. U nás se jakákoliv velká stavba papírově připravuje deset let a pak se za tři roky postaví,“ poukázal na byrokracii Zeman. Tu podle něj překonají jen lidé s hroší kůží. „Víte dobře, že tento vodní koridor chtěl vystavět už císař Karel IV., pak František Josef I., pak ho chtěli postavit Tomáš a Jan Baťovi, čtvrtým v řadě jsem já. Stavba se připravuje ve spolupráci s Polskem,“ dodal také Zeman. 

Řeč přišla i na státní maturity, které jsou nyní aktuálním tématem. „Záleží samozřejmě na tom, co chcete studovat. Jestliže chcete studovat po maturitě techniku, tak je pro vás výhodné, aby součástí maturitní zkoušky byla matematika. Chcete-li studovat herectví, pak tu matematiku nepotřebujete. Pro mě je jednotná státní maturita něco podobného jako jedna ruská anekdota,“ řekl anekdotu ohledně holicích budek Zeman.

„Jak vypadá váš pracovní den?“ zeptala se jedna z přítomných žen. „Hrozně rád spím, takže pracuji od deseti hodin dopoledne. Ale zato dělám do půlnoci. Něco dělám na Hradě, něco dělám ve vilce nedaleko Pražského hradu, něco v Lánech. Práce je dost různorodá. V posledních dvou měsících jsem přijal šest prezidentů a jednoho marockého krále. Nejvýznamnější byla návštěva čínského prezidenta,“ sdělil Zeman. „Přijímám velvyslance, přijímám ministry, kterým předávám podněty z mých cest do krajů, přijímám zástupce nejrůznějších organizací. Když zbude čas, přijmu i nějakého kamaráda. Naposledy to byl můj kamarád František Ringo Čech,“ dodal Zeman. 

„Mám hrozně rád Tomáše Garrigua Masaryka. Přečetl jsem všechny jeho knihy, některé několikrát. V těch knihách je mnoho zajímavých myšlenek a vět. Mimo jiné je tam i věta: Rozčílení není program,“ podotkl Zeman k dotazu, jak je možné, že za každé situace udrží bohorovný klid. 

Zeman následně uvedl, že je v Libavé poprvé, dříve jí jenom projížděl. „Úkolem nyní je, aby byla oblast osídlena, jako se dříve osídloval Divoký západ,“ poznamenal vtipně Zeman.

Jeden z přítomných vznesl dotaz i na čin skupiny Ztohoven, jež vyměnila prezidentskou standartu na Pražském hradě za červené trenýrky. „Prezidentská standarta není spojena se žádným jménem žádného konkrétního prezidenta. Zneuctění státního symbolu je přinejmenším hloupost a nedostatek vlastenectví, z trestního hlediska samozřejmě krádež. Nyní byla vznesena žaloba proti skupině Ztohoven a uvidíme, jak ta žaloba bude projednána,“ podotkl Zeman. Skupinu Ztohoven vyslovil úmyslně jako Sto hoven. „Já to vždy vyslovuji odděleně a pokládám to za dvě slova, ne za jedno,“ dovysvětlil prezident. „V jakékoliv demokratické zemi můžete kritizovat svobodně všechny politiky. Ale odlišme situaci kritiky konkrétní osoby od toho, když někdo ničí naši státní vlajku, strhává prezidentskou standartu. To by také mohl klidně ukrást svatováclavskou korunu, pak by mohl zapálit Pražský hrad nebo vyhodit do povětří katedrálu sv. Víta. Odlišujme tyto dvě věci. Ten, kdo si otevřeně stěžuje na to, že je kritizován, je slaboch, protože nic nevydrží. Ale ten, kdo hájí symboly české státnosti, jedná správně a lidé by se za něj měli postavit,“ myslí si hlava státu.

Prezident závěrem podepsal kroniku města Libavá i vojenského prostoru Libavá. Kroniku města pochválil. „Mám modrou knížku, ale do vojenské kroniky se rád podepíšu,“ sdělil s tím, že požádal náčelníka vojenské kanceláře, aby navštívil zraněné vojáky. „Ani jeden není v nebezpečí života,“ podotkl k ranní nehodě, ke které došlo dnes ve vojenském prostoru Libavá při nácviku střelby z bojových vozidel pěchoty. 

Nechybělo samozřejmě ani připnutí prezidentské stuhy na prapor města. Kroniku města a houby – to jsou dary, které si z města Zeman odváží. Smaženici má podle svých slov velmi rád. „Krásný den, a i když začalo pršet, přeji vám slunce v duši,“ uzavřel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…