Zeman se prý velmi rozzuřil na Mynáře. S prověrkou to bylo trochu jinak, než mu tvrdil

09.01.2015 7:32

Miloš Zeman si včera povolal na kobereček šéfa hradního bezpečnostního odboru Jana Fulíka. Pár hodin před tím se totiž prezident z e-mailu z MF Dnes dozvěděl, že mu kancléř Vratislav Mynář neříkal pravdu o své bezpečnostní prověrce. Zeman si myslel, že už na ní Národní bezpečnostní úřad pracuje více než rok, Mynář přitom dodal podklady úřadu teprve před pár měsíci a zdržoval celý porces. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Zeman se prý velmi rozzuřil na Mynáře. S prověrkou to bylo trochu jinak, než mu tvrdil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Fáze, ve které začíná NBÚ a ostatní bezpečnostní služby uchazeče o prověrku na základě dodaných informací “proklepávat“, tak údajně začala až na přelomu listopadu a prosince, tedy rok poté, co Mynář oficiálně o prověrku požádal. Doklady jako například účetní uzávěrky jeho firem dodal až po upozornění NBÚ, že pokud tak neučiní, může na prověrku zapomenout.

O tom, že prezdient nebyl zcela v obraze, že věci Mynářovy prověrky neleží na bedrech bezpečnostního úřadu, ale že prověrku zdržuje sám Mynář, svědčí i odpověď, kterou poslal do redakce deníku. „Nevěděl jsem, že prověrka teprve začala, protože jsem byl informován, že prověrka průběžně probíhá a že pak kancléř průběžně dodává informace,“ uvedl prezident.

A pak na Hradě rozpoutal hotové peklo. Dotklo se ho, že z něho kancléř dělal několik měsíců hlupáka. A že se na tom patrně podílel i šéf bezpečnostního odboru Jan Fulík.  Pokud totiž doplňování informací od Mynáře trvalo rok, může udělení, či odmítnutí prověrky zabrat klidně dalších 12 měsíců.

Fulík je obecně považován za Mynářova spojence, sice do průběhu prověrky nemůže nijak zasahovat,  z pozice šéfa bezpečnostního odboru Hradu však může zajišťovat informace z oblasti bezpečnostní politiky státu, plnit úkoly v oblasti ochrany utajovaných informací a v oblasti krizového řízení. Podle několika na sobě nezávislých zdrojů z Pražského hradu právě on po celou dobu prezidenta spolu s Mynářem ujišťoval, že vše běží hladce.

Mynář pak na dotaz MFD, zda NBÚ materiály skutečně dodával včas, či jestli prezidentovi lhal, odpověděl stručně: „Co nejostřeji musím tyto spekulace odmítnout jako nepravdivé. Ohrazuji se hlavně proti tomu, že bych ve věci lhal. Veškeré materiály jsem dodal přesně podle pokynů NBÚ,“  uvedl. Avšak dotaz, jestli je pravda, že vše dodal až pod pohrůžkou úřadu, že bude jinak prověrka zastavena, nechal bez odpovědi.

Vratislav Mynář trvá na tom, že všechny podklady dodal včas. Zdroje MF Dnes blízké NBÚ však hovoří o opaku s tím, že teprve teď jeho prověrka fakticky začíná.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…