Zeman se s Chládkem dohodl na změně jmenování profesorů

05.02.2014 21:15

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se dnes dohodnul s prezidentem Milošem Zemanem na změně ve jmenování profesorů. Chládek po jednání na Hradě uvedl, že prezident neměl námitky proti jeho návrhu, aby z chystané novely zmizela pasáž umožňující předsedovi Senátu navržené kandidáty na profesuru nejmenovat. Tradičně jmenoval profesory prezident, Zeman se chce ale této pravomoci po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny vzdát.

Zeman se s Chládkem dohodl na změně jmenování profesorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek

Původně mělo jmenování přejít na ministra školství, to ale vysoké školy kritizovaly. Vláda poté bez porady s akademickou obcí schválila materiál, aby profesory jmenoval předseda Senátu, což se univerzitám také nelíbí. Mimo jiné jim vadí, že zatímco u prezidenta novela pouze konstatovala, že hlava státu profesory jmenuje, nový materiál umožňuje předsedovi Senátu návrhům na profesora nevyhovět.

„Já jsem napravil to pochybení a projednám to s vysokými školami," uvedl Chládek s tím, že návrh už poslal České konferenci rektorů i Radě vysokých škol. Odborná stránka jmenování podle něj musí zůstat pouze v gesci vysokých škol. Materiál prý nestáhl z projednávání, protože nechtěl další prodlevy. Na jmenování totiž čeká zhruba 85 docentů.

Chládek byl také překvapen, že na Hrad až dnes došly z Ministerstva školství návrhy na profesory. Bývalý ministr školství Dalibor Štys je po měsících průtahů a urgencí poslal na Hrad před dvěma týdny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…