Zeman se s tím nemazal: Volil bych Donalda Trumpa. Norbert Hofer je jako já a Fico

20.09.2016 12:25

Na to, že konjunktura českého hospodářství může brzy skončit, upozornil v rozhovoru, který poskytl serveru iDnes.cz, český prezident Miloš Zeman. Krátce okomentoval osobnost rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera a prozradil, pro kterého kandidáta amerických prezidentských voleb by hlasoval, kdyby byl Američanem.

Zeman se s tím nemazal: Volil bych Donalda Trumpa. Norbert Hofer je jako já a Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vyjádřil potěšení nad tím, že v minulém roce rostla česká ekonomika o 4 %. „Ale je realistické vidět i varovné signály, především trvalý pokles českého stavebnictví. Říká se, že stavebnictví je indikátorem konjunktury, a v takovém případě ta konjunktura může velice brzo skončit,“ upozornil prezident.

Aby si česká ekonomika udržela dobrou kondici, je nutné pronikat na další zahraniční trhy, přitahovat zahraniční investice a je nutná ekonomická diplomacie. „Což je velice nudná disciplína, která mediálně není vůbec vděčná, protože většina novinářů včetně takzvaných ekonomických analytiků tomu vůbec nerozumí,“ neodpustil si prezident šťouchanec do řad žurnalistů.

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

Celé video je ZDE

Skutečný růst ekonomiky zajišťují Investice

Ocenil přebytek českého rozpočtu, ale upozornil, že je způsoben i poklesem investic, což jej mrzí. Protože investice zajišťují skutečný růst ekonomiky, a ne spotřeba, ať už vlády, nebo domácností. Na místě premiéra by tak prostředky nedával na dárečky pro voliče, ale na investice. Většina běžných politiků to neudělá proto, že investice nemají volební právo. „Takže se za ty dárečky nemohou odvděčit,“ podotkl

Hofer je mladý a dynamický politik

„Mladý, dynamický, expanzivní politik,“ tak hodnotí osobnost Norberta Hofera, kandidáta na post rakouského prezidenta. „Myslím si, že představuje v té oblasti orientace do budoucnosti velmi stejnou linii, jakou má Robert Fico na Slovensku, Viktor Orbán v Maďarsku, Andrzej Duda v Polsku a já v ČR,“ poznamenal prezident.

Právě Zeman bývá někdy označován za populistu. Moderátor Jaroslav Plesl se jej proto zeptal, co toto slovo pro něj znamená. „Je to velmi užitečná nálepka. Ale kdyby měl někdo vysvětlit, v čem se projevuje populismus nebo co to je populismus, tak by to neuměl. Mimochodem říká se to i o Donaldu Trumpovi a o dalších. Je to nálepka, kterou se šermuje v politických soubojích a na kterou se zapomene, když volby skončí, ať už jakýmkoliv výsledkem.

I Reagan byl terčem posměšků

Před vítězstvím Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách je opakovaně varováno, naposledy tak učinil šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. „Já si vzpomínám, jaké to bylo, když kandidoval Ronald Reagan. Posměšky. Vždyť je to hloupý herec. Hrál jen v kovbojkách, žádné charakterní role. Co od něj můžete očekávat? A byl to jeden z největších amerických prezidentů,“ uvedl prezident. Na otázku, jaké by byly Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa, pak odpověděl: „V každém případě jiné než pod vedením Baracka Obamy. Nezapomeňte, že při vší úctě k Baracku Obamovi jeho jméno je spojeno s celou řadou neúspěchů. Podařilo se rozhasit celý Střední východ, zůstaly mokvající rány a vlastně žádná z nich se nezahojila,“ uvedl Zeman. Na otázku, zda by pro něj byl lepším americkým prezidentem Donald Trump, odpověděl, že se nebude vměšovat do amerických záležitostí: „Pouze řeknu, že kdybych byl americkým občanem, ano, volil bych Donalda Trumpa.“

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…