Zeman se sejde s Maláčovou, debatovat by mohli o návrzích MPSV

14.11.2019 6:46

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne na Hradě sejde s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD). Debatovat by mohli o novinkách v resortu práce a sociálních věcí a chystaných změnách. Ministerstvo pracuje na revizi dávek, prosazuje navýšení minimální mzdy a životního minima či přeměnu dětských skupin na jesle. Hlava státu by pak v brzké době mohla podepisovat novelu se zvýšením rodičovské. Zeman se v minulosti zajímal třeba o klokánky či o fungování hospiců.

Zeman se sejde s Maláčovou, debatovat by mohli o návrzích MPSV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Podle tiskového odboru ministerstva práce patří dnešní setkání k pravidelným schůzkám prezidenta s ministryní. Maláčová se k nim dosud příliš nevyjadřovala. Hrad na svém webu uvedl, že Zeman přijal ministryni na její žádost loni v polovině října, letos v červenci a před měsícem.

Sněmovna schválila minulý týden novelu s navýšením rodičovské od ledna o 80.000 korun na 300.000 korun pro rodiče novorozenců i pro ty, kteří budou příspěvek zrovna pobírat. Změny ještě neplatí. Čekají na projednání v Senátu a pak na Zemanův podpis. Návrh změn dávek chce ministryně zveřejnit v prosinci. Podle dosavadních informací by se vyplácení mělo zpřísnit. Resort navrhl také tři verze navýšení minimální mzdy z 13.350 korun o 1150, 1350, nebo 1650 korun. Rozhodovat bude vláda. Maláčová prosazuje růst životního minima, a to od ledna o 13 procent. Plánuje změnit i dosavadní dětské skupiny na jesle, které by financoval stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …