Zeman si může mnout ruce. Zvítězil v prezidentských internetových volbách nanečisto

14.11.2015 15:56

Přes 110 tisíc lidí se zúčastnilo závěrem pracovního týdne internetového hlasování prezidentských voleb nanečisto, které připravily MF Dnes a server iDnes.cz. V nich současný prezident Miloš Zeman zopakoval svůj triumf z roku 2013 a se ziskem 22,6 % procenta hlasu zvítězil.

Zeman si může mnout ruce. Zvítězil v prezidentských internetových volbách nanečisto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman na prvenství nedosáhl pouze v hlavním městě, kde jej o pohou desetinu procentního hlasu porazil generál Petr Pavel, který skončil za Zemanem (22,6 %) právě na druhém místě s výrazným odstupem osmi procent hlasů a dvou desetin k tomu (14,4 %). Na bronzové příčce skončil trochu překvapivě kněz Tomáš Halík (9,5 %) a bramborovou medaili pak získal ekonom Jan Švejnar (7,9 %). První pětku pak uzavřel Zemanův předchůdce Václav Klaus (6,5 %).

Do hlasování se podle zveřejněných informací zapojilo celkem 110 574 čtenářů, což je prý podle organizátorů nečekaně vysoké číslo, a navíc dostatečný počet respondentů na to, aby tato unikátní sonda přinesla sociologicky hodnověrná zjištění o popularitě případných kandidátů na prezidenta.

Škromach s Bobošíkovou propadli

„Výsledky internetových voleb iDnes.cz a MF Dnes se co do výsledků v regionech podobají druhému kolu prezidentské volby z roku 2013. Tehdy Miloš Zeman Karla Schwarzenberga drtivě porazil ve všech krajích právě s výjimkou Prahy. Jen knížete Schwarzenberga nyní nahradil generál Pavel,“ informuje Babišův server, podle kterého lze z podrobnějšího zkoumání vyčíst, že nejvíce hlasů dostal současný prezident od voličů ČSSD, ANO, KSČM, ale také od těch, kteří v anketě odmítli prozradit svou politickou preferenci. Naopak nepřijatelný je prý pro voliče TOP 09 a pro lidovce.

Co je ale možná překvapivé, je to, že Zeman vyhrál nejen mezi lidmi se základním a středoškolským vzděláním, ale i mezi vysokoškoláky, byť u těch s nejmenším náskokem. Další zajímavostí je pak prý to, že druhý Pavel Petr je i druhým nejoblíbenějším kandidátem i pro voliče ČSSD a jeho podpora jde jinak napříč celým politickým spektrem.

Zcela opačný pól tabulky pak prý  patří Zdeňku Škromachovi a Janě Bobošíkové, kteří, ač se u nich reálně předpokládá pokus o zvolení, nezískali ani procento hlasů internetových voličů. „Podle očekávání největší část hlasovala v Praze a středních Čechách (dohromady přes třetinu účasti tvořily tyto dva regiony), ale možná o to je Zemanovo poměrně jasné vítězství překvapivé,“ přiznávají organizátoři internetových voleb nanečisto. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…