Zeman udělil Řád Bílého lva také britskému expremiérovi Winstonu Churchillovi

28.10.2014 15:39

Bývalý britský předseda vlády, ikona britského boje proti nacistickému Německu Winston Churchill, dostal dnes od prezidenta Miloše Zemana in memoriam Řád Bílého lva. Na Pražském hradě nejvyšší české státní ocenění převzal Churchillův vnuk Nicholas Soames. Řád první třídy dostal za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky.

Zeman udělil Řád Bílého lva také britskému expremiérovi Winstonu Churchillovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Sir Winston Churchill (1874-1965) byl britským ministerským předsedou v letech 1940 až 1945 a 1951 až 1955. Byl jednou z klíčových postav druhé světové války. V kritických dobách vrátil Britům víru ve vítězství a s dalšími spojeneckými politiky se zasloužil o vojenskou porážku Německa. V březnu 1946 přednesl Churchill na univerzitě v americkém Fultonu památný projev, v němž mj. prohlásil, že: „Od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona", a vyzval demokratický svět, aby se semkl proti komunistickému nebezpečí.

Řád Bílého lva je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Původně byl udělován lidem, kteří se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužili o Československo. V současné výtvarné podobě od autora Michala Vitanovského je udělován od roku 1994. Má tvar červené pěticípé hvězdy se stříbrným dvouocasým lvem uprostřed. Na zadní straně vyznamenání je státní znak České republiky a heslo „Pravda vítězí". Vyznamenání má vojenskou a občanskou variantu, pro hlavy států je doplněné řádovým řetězem.

Jeho držiteli jsou často současné a bývalé hlavy států, kromě těch ze sousedních zemí například bývalý americký prezident Ronald Reagan, španělský král Juan Carlos, britská královna Alžběta II., bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová nebo bývalý český prezident Václav Havel. Držiteli vojenské varianty jsou také odbojáři a bojovníci s nacismem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…