Zeman udeřil: Těším se, že se zruší poslední Kalouskův tunel

20.08.2013 16:02

Prezident Miloš Zeman se na Facebooku raduje z toho, že spojeným úsilím vlády a Senátu bude zastaven „poslední Kalouskův tunel“. Jedná se o zrušení daně z dividend, které podle prezidenta prospějí nejbohatším vrstvám, jež vlastní akcie.

Zeman udeřil: Těším se, že se zruší poslední Kalouskův tunel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně

Poslanecká sněmovna dnes nejspíš schválí své rozpuštění. Poté už bude legislativní návrhy schvalovat pouze Senát v podobě zákonných opatření. Rusnokova vláda již několik návrhů na zákonné opatření chystá. Jedno z nich se týká zrušení daně z dividend. Vzhledem k levicové většině v Senátu je pravděpodobné, že návrh bude schválen.

„Já bych velmi uvítal, aby toto zákonné opatření, i když vím, že je potřeba s nimi velmi šetřit, Senátem prošlo,“ uvedl ministr financí Jan Fischer.

Tato snaha potěšila prezidenta Miloše Zemana. Jedná se totiž podle něj o „poslední Kalouskův tunel“. Svůj názor publikoval prezident během odpoledne na svém facebookovém profilu. Podle prezidenta je totiž dobře, že spadne pod stůl zrušení daně z dividend. Na něm by vydělali vlastníci akcií, z nichž jsou dividendy vypláceny, a prodělal státní rozpočet, do něhož by tyto daně plynuly.

„Těším se, že se podaří zabránit zrušení daně z dividend, které se někdy označují jako poslední Kalouskův tunel,“ vyznala se na sociální síti hlava státu.  

Svou radost prezident vysvětlil tím, že je prezidentem dolních 10 milionů občanů.  „Ti dividendy většinou nepobírají,“ vysvětlil prezident. Proto je pro ně dobře, že poslední Kalouskův tunel nebude úspěšný a vlastníci akcií budou své příjmy muset řádně zdanit.  

Naopak bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, z jehož dílny návrh pochází, je z tohoto znechucen. Povede prý pouze k tomu, že ještě na konci roku nebudou lidé vědět, jaké budou platit daně. Navíc se podle něj jedná o zneužití institutu zákonného opatření. „Zákonné opatření má mít v době, kdy je sněmovna rozpuštěná, stejně přísný režim jako legislativní nouze, to znamená pro naprosto nepředvídané a mimořádné události,“ upozornil.

Sdělení Miloše Zemana na Facebooku:

Těším se, že se podaří zabránit zrušení daně z dividend, které se někdy označují jako poslední Kalouskův tunel, protože jsem prezidentem dolních 10 milionů občanů a ti dividendy většinou nepobírají...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…