Zeman v Portugalsku odboural novináře citací z Respektu, Kmoníček pak přednáškou o pivu

14.12.2016 21:01

REPORTÁŽ Rozvoj česko-portugalských obchodních vztahů, setkání s ministrem vnitra Chovancem, prodej plzeňského pivovaru Japoncům nebo zdravotní stav hlavy státu. Taková témata s českými novináři v portugalském Lisabonu rozebíral Miloš Zeman. Při komentování svého zdraví Zeman rozjel estrádu a jal se vyprávět, jak nepoznává už ani své nejbližší spolupracovníky.

Zeman v Portugalsku odboural novináře citací z Respektu, Kmoníček pak přednáškou o pivu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a ministryně Karla Šlechtová při státní návštěvě Portugalska

Setkáním s českými novináři zakončil prezident Miloš Zeman svůj program prvního dne státní návštěvy Portugalska. Večer už ho čeká „jen“ státní večeře na pozvání prezidenta Marcela Rebela de Sousa.

Během asi patnáctiminutové neformální tiskové konference ve vyhlídkové restauraci v centru Lisabonu nejprve prezident Zeman rozvinul představu ekonomické spolupráce Česka a Portugalska. Setkání se zúčastnila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), která je součástí prezidentské delegace.

„Uvedu alespoň jeden příklad (obchodní spolupráce – pozn. red.), a to je firma Moravia Steel, která nedávno pronikla do Portugalska, a to s investičními celky. Bude samozřejmě dobré, když budou následovat i další firmy. Jinak se ale diskuse týkala i cestovního ruchu. A budete překvapeni, ale výměny studentů jsou takové, že portugalských studentů na českých vysokých školách studuje množství, které převyšují pouze britští studenti. Je zajímavé, že jsou Portugalci na druhém místě.“

Neměli bychom tedy podle prezidenta vzájemnou výměnu redukovat pouze na obchodní záležitosti, i když má sám ekonomickou diplomacii rád. „Uvědomte si i další dimenze,“ vyzval Zeman.

Na základě dotazu reportéra ParlamentníchListů.cz český prezident potvrdil setkání s ministrem vnitra Milanem Chovancem, o kterém dosud Hrad veřejně neinformoval.

„S panem ministrem vnitra jsem se setkal včera (v úterý – pozn. red.), nebyla to žádná tajná, ale naprosto veřejná schůzka a tam jsme se, jak se říkalo za komunismu, zabývali všemi otázkami, které zajímají obě strany,“ reagoval Miloš Zeman obecně na dotaz, zda s Chovancem řešil i tzv. odbor proti dezinformacím, který prezident opakovaně kritizoval.

Na pozdější doplňující otázku už byl prezident konkrétnější. Podle jeho slov na toto téma nezbyl čas. „Nebavili jsme se o tom proto, že jsem byl informován, že proběhlo poměrně rozsáhlé zatýkání v Karlovarském a Ústeckém kraji. Pan ministr mi sdělil, že o tom také nebyl informován a dozvěděl se to krátce před naší schůzkou. Nevidím v tom nic špatného, nechť policie koná svoji práci, a pokud její obvinění budou závažná, ať ti, kdo se dopustili trestného činu, skončí ve vězení, to je normální v každé zemi,“ sdělil.

Další novinářský dotaz směřoval na Zemanův zdravotní stav. Některá média totiž v poslední době spekulovala o tom, že se kvůli zhoršujícímu zdravotnímu stavu hlava státu spíše kloní k tomu, že podruhé již kandidovat nebude. Reakce byla vpravdě „zemanovská“.

„Měl jsem teď vánoční besídku se zaměstnanci Hradu, paní redaktorko, a říkal jsem: tak čtu v novinách, konkrétně v Bakalově Respektu, kde jinde, že ano, že můj zdravotní stav se zhoršil natolik, že například už ani nerozeznávám svoje spolupracovníky. Dovolte, abych vám říkal Radime (v reakci na předchozího tazatele, reportéra PL – pozn. red.), protože novináři mají vždycky pravdu!“ rozesmál celou delegaci Zeman.

A to nebylo všechno. „V každém případě jsem pak říkal kancléři: zdravím tě, Ivo Velíšku (šéf Správy Pražského hradu – pozn. red.)! Ivo Velíškovi jsem pak říkal: zdravím pana doktora Pelikána, což je ředitel našeho právního odboru. Takže vás mohu ujistit, že i když špatně slyším, což přiznávám, můj zdravotní stav je stabilizovaný. Na dálku vidím perfektně. A dopoledne čtu bez brýlí a odpoledne mám dvě dioptrie. To je, pokud jde o oční stav. Na Seznamu.cz jsem se dozvěděl, že jsem právě prodělal těžkou ledvinovou operaci. Ano, je to opět pravda. Bohužel jsem si toho ale nevšiml, protože jsem byl v hluboké narkóze. Protože novináře pokládám, paní redaktorko, dílem za pitomce a dílem za lháře, nejčastěji obojí, tak tyto dvě události týkající se mého zdravotního stavu jenom dokazují, že mám jako vždy pravdu,“ zakončil rozesmátý prezident svůj obsáhlý komentář ke svému zdraví.

Vyjádřil se rovněž k návrhu, aby hanobení prezidenta republiky bylo trestné, což dnes vláda odmítla. Zeman připomněl, že stanovisko vlády není nijak závazné pro sněmovnu, která tedy teoreticky normu může klidně schválit.

„Nebyl jsem ani autorem, ani iniciátorem tohoto návrhu zákona. Vzal jsem na vědomí, že zhruba 60 poslanců má nějaký názor, tento názor plně respektuji, a jak už jsem řekl, protože se týká nejenom mě, ale jakéhokoli dalšího budoucího prezidenta, nechci se z tohoto důvodu k tomu dále vyjadřovat,“ doplnil prezident Zeman.

Nakonec přišla řeč i na pivo. Konkrétně na otázku prodeje Plzeňského Prazdroje japonské společnosti. „Umějí Japonci vařit pivo? V Japonsku jsem ještě nebyl a japonské pivo ještě neochutnal,“ rozhlédl se s otázkou ke své delegaci prezident.

Pohotově reagoval šéf hradního zahraničního odboru. „Hynek byl skoro všude,“ dodal Zeman. A Kmoníček se dal do řeči. „Japonské pivo je lehce nadprůměrné v pásu příjemné snesitelnosti,“ upřesnil Kmoníček.

„No tak ve srovnání s některými pivy, které jsem pil já, je to ještě velmi lichotivé označení. Když jsem dnes mezi čtyřma očima mluvil s portugalským prezidentem, říkal mi: jsme nadšeni z čínských investic v Portugalsku. A těch investic je podle pana prezidenta vysoký počet. Takže japonské investice, čínské investice, korejské investice, panebože, proč ne,“ dodal závěrem prezident Zeman v Lisabonu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…