Zeman ve Varnsdorfu hájil Romy před bílými vyděrači

20.09.2012 22:40

REPORTÁŽ Starousedlíky i romské přistěhovalce přilákal na parkoviště před varnsdorfské centrum Panorama kandidát na prezidenta a čestný předseda Strany Práv Občanů – Zemanovci, která hodlá v říjnu poprvé kandidovat do krajského zastupitelstva.

Zeman ve Varnsdorfu hájil Romy před bílými vyděrači
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Kandidát na prezidenta a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman na mítinku ve Varnsdorfu

Miloš Zeman perlil hláškami, jako například proč je důvěryhodný jen zfalšovaný průzkum mínění. Také vyčíslil úplatky armádním „kamarádům“ v miliardových výších a polovinu mužů a žen vědomě rozčílil. Šluknovský výběžek, ohnisko potíží znesvářených komunit, si jako „vyšší laťku“ náročnosti vybral jako hlavní cíl svého výjezdu na sever.

Tři čtvrtě hodiny před plánovaným veřejným setkáním se Zemanovci, se na parkovišti před centrem Panorama ve Varnsdorfu line z reproduktorů dechovka. Táhlé tóny klasiky pro vyšší ročníky střídá svižnější song „Hej povídali, že Janíčka pobodali“. Výběr playlistu je předzvěstí, že Strana Práv Občanů sází na věrné zastánce bývalého předsedy vlády, někdejšího předsedy ČSSD, který se po neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2003 po sedmi letech vrátil do politiky před dvěma lety s nově založenou Stranou Práv Občanů (SPOZ). Je to tak. Věkový průměr zvědavců, kteří se kolem šestnácté hodiny pomalu schází na prostranství kvůli jednomu z kandidátů na hlavu státu, je často i hodně nad hranicí vstupu do důchodu. Lidí v produktivním věku, potažmo mladých výrostků je poskrovnu. Jak se objeví známá tvář osmašedesátiletého politického mazáka, šourají se až těsně před pódium i romští spoluobčané, včetně dětí, kteří nejen snižují věkový průměr celé přihlížející masy, ale také se rozhodně nebojí vyjádřit nahlas své emoce.

Lečo si z odpálených poživatin udělá sám

Miloš Zeman se svým notoricky známým sklonem hlavy publiku sděluje, že jim bude říkat i věci, které se jim nebudou líbit. „Polovinu z vás rozčílím,“ nemá žádné okolky z předestírání svých otevřených názorů. Naznačuje, že si je vědom určité úzkosti, která mezi různými typy komunit ve Varnsdorfu panuje. „Ale jel jsem tam, kde problémy jsou a ne tam, kde nebudu riskovat, že po vyslovení pravdy po mně budou házet tu vajíčka, tu rajčata a ti bohatší možná i klobásky – lečo už si z toho udělám sám,“ ironizuje.

Blbý transportér vám sebral půlku rozpočtu

Na podvečerním mítinku zahrál na citlivou strunu Čechů, kteří poslední měsíce sledují jen kauzy plné korupce a předražování. Na rozkrádání veřejného majetku politickými velrybami, které jdou do holportu i přes naprosto opačné volební programy, nepřímo upozornil příkladem, na kterém ukázal, jak snadné je vzít peníze na vše, co se slibuje. Pokud to ovšem neteče do soukromých kapes „kmotrů“. „Armáda nakoupila obrněné transportéry, kdy každý kus stál 140 milionů korun. Měli jich podle NATO koupit dvacet, ale pořídili jich 120! Nechci ani počítat, kolik zůstalo za nehty různým zkorumpovaným politikům. Z celkově zaplacených 17 miliard bylo 14 miliard korun vyhozených zbytečně. A to ještě Portugalsko koupilo tytéž transportéry za třetinu ceny než my,“ odkrývá severočeskému lidu, jak je okrádán těmi, které si naposledy zvolil. „Kdyby se jen jediný transportér neprodal, znamenalo by to 140 milionů do rozpočtu třeba Varnsdorfu,“ srovnává závažnost ztrát. „Jaký tu máte roční rozpočet?“ ptá se kolegy, který je předsedou místní organizace. „Kolem 250 milionů,“ dostává se mu odpovědi. „No, tak kvůli jednomu blbému transportéru by se mohl váš roční rozpočet zvýšit zaokrouhleně o polovinu. Co vše by se za to dalo udělat – opravit budovy, zaměstnat dělníky, zřídit rekreační penziony...," vykresluje konkrétní návaznost svých matematických úvah a rozvojových vizí. „Budou mezi vás jezdit politici a na otázku, z čeho chtějí zaplatit své sliby, budou mlčet. Já vám dal jeden příklad, kde se plýtvá. A je toho víc,“ uzavírá svou řeč.

Rom: A co ta práce? To mě s*re

Na severu Čech je podle „důchodce z Vysočiny“ nutné zatočit mimo jiné s vyděrači, kteří žijí z toho, že inkasují devět tisíc korun měsíčně za garsonku na ubytovně, protože to prostě stát nepřizpůsobivým lidem platí. „A většinou jsou ti vyděrači bílý,“ dovolí si syrově vyřknout, čímž sklízí aplaus části publika tmavé pleti.

Slabá vějička uchlácholila Romy, kteří jsou obecně hlučným hloučkem. Další slova ale mířila kriticky i na ně, byť se politický matador snažil naznačit, že problém není v barvě pleti. A na romské obyvatelstvo nelze svádět úplně vše. „Nepřizpůsobivý je ten, kdo odmítne práci, když se mu nabídne. Ať je to Rom či Nerom. Takže první věcí, kterou potřebujete, jsou pracovní příležitosti,“ říká. Dav se zavlní souhlasně. „Romskou menšinu nepotěším: kdo nepracuje, ať nejí. Nevidím důvod vyplácet tak štědré dávky, příspěvky na bydlení,“ říká rezolutně a dovětkem: „Má se vyplácet práce, ne zahálení.“

Pokračuje výčtem priorit v předvolebním programu. „A co to zaměstnání? To mě s*ere,“ jako by se najednou probudil jeden z romských návštěvníků akce a kouká do letáčku. Když se mu dostane odpovědi, kde by se dala v tomto regionu vytvořit nová pracovní místa, slušně zareaguje: „Děkuju.“

Dar za otevření pusy? To Varnsdorfským potíž nedělá

Na dračku šla během diskuze Zemanova kniha „Jak jsem se mýlil v politice“. Lidé měli možnost ji získat pouze za dotaz, který na Stranu Práv Občanů či přímo směrem k jejímu čestnému předsedovi vysloví. Rukou se hlásilo dost. Devatenáct slíbených knih se rozdalo za otázky na téma státních maturit, na Zemanovu představu aktivnějšího chápaní prezidentské role i na církevní restituce, které by Zemanovci chtěli řešit referendem. Aktivně se chytl i otázky, zda věří předvolebním průzkumům. „Nevěřím vůbec. Jediný veřejný průzkum jsou pro mě volby,“ reaguje a dovolí si pobavit přítomné citátem Winstona Churchilla: „Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.“

„Myslela jsem, že přijde ještě víc lidí,“ sdělila ParlamentnímListům.cz na místě jedna z přítomných obyvatelek, Alena Jäggermanová. „Ale oni už jsou otrávení. Každá strana něco naslibuje, lidé už ničemu nevěří,“ hájila relativně menší účast, než jakou sama předpokládala. Rozhoduje se, zda Zemanovce zvolí. „Ještě si nejsem úplně jistá,“ přemýšlela nahlas. „Za prezidenta bych ho klidně brala,“ vyjádřila se její sousedka I. Kohoutová, která však stejně jako většina necítí jistotu, že politické strany splní vždy to, co slibují.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…