Zeman ve fabrice: Budu zkoušet samopal a srdečně na to zvu všechny novináře

23.11.2016 16:55

„Nečekejte ode mě žádný dlouhý projev. Budu rád reagovat na vaše otázky. Demokracie je diskuse, nikoliv monolog, říkával už Tomáš Garrigue Masaryk,“ zmínil úvodem setkání se zaměstnanci ve společnosti HIT OFFICE, s. r. o. v Teplicích prezident Miloš Zeman.

Zeman ve fabrice: Budu zkoušet samopal a srdečně na to zvu všechny novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman promluvil k výsledku prezidentských voleb v USA a podotkl, že se o něm mluví jako o českém Donaldu Trumpovi

„Dozvěděl jsem se, že tady máte průměrnou mzdu 22 tisíc měsíčně,“ řekl také Zeman. Když hala zahučela, řekl průpovídku s kuřetem – kdy, když jeden obědvá kuře a druhý hladoví, statisticky má každý polovinu kuřete. 

Největším koníčkem jsou pro Zemana knížky. „Naštěstí mám dost specializovanou zálibu v knihách, což jsou historické knihy či životopisy. A i v tomto segmentu se čas od času objeví nějaký nový svazek,“ zmínil Zeman, že čte půlhodinu před spaním. V současné době čte Henryho Kissingera. Rád má také pěší turistiku. „A jednou za rok vesluju na svém nafukovacím člunu na rybníce na Vysočině,“ zmínil.

„Budete znovu kandidovat na prezidenta?“ zněla tradiční otázka. „Svoje rozhodnutí řeknu začátkem března příštího roku,“ neřekl ani zde Zeman více.

Následovala i otázka na intervence ČNB vůči české koruně. „Mnou nedávno jmenovaný guvernér Jiří Rusnok uvedl, že intervence ČNB skončí v září příštího roku. Předpokládám, že plus minus tomu tak skutečně bude. Pokud jde o tržní kurs, který se ustálí na tržní hladině, tak to bych odhadoval někde kolem 25–25,5. Dnes je to 27–27,5,“ sdělil Zeman. Znehodnocená měna je podle něj jako polštář. „A když odpočíváte na polštáři, většinou méně pracujete,“ zmínil. A co euro v České republice? „V nejbližší době určitě ne. Dokud je v eurozóně Řecko, tak by vstup do eurozóny znamenal, že bychom jako čeští daňoví poplatníci museli platit řecké dluhy. Pokud buď Řecko zreformuje svoji ekonomiku, nebo vystoupí z eurozóny, tak si myslím, že by nám zavedení eura prospělo,“ řekla hlava státu.

„Srdečně zvu přítomné novináře,“ řekl Zeman k svému nadcházejícímu programu v Ústeckém kraji. Jeho věta se týkala zkoušky samopalů, které se má v pátek zúčastnit.

Zeman se také vyjádřil k současnosti v Česku po listopadu 1989. „Revoluce přinesla víc pozitivního než negativního. Je tady svoboda cestování. Je tady možnost získávání informací. Neexistuje cenzura. Je tady možnost, aby si člověk ve svobodných volbách vybral strany, kterým důvěřuje. Můžeme samozřejmě také najít celou řadu nedostatků – korupci, byrokracii, tunelování. Ale jsme tu od toho, abychom si vybírali takové politiky, kteří proti té korupci a tunelování budou bojovat. A ne takové politiky, kteří by byli součástí korupce a tunelování, nebudu jmenovat, ale jako například ti s krabicí od vína,“ rýpl si do exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha (ČSSD).

„Nemám nic proti spolupráci s Tureckem na ekonomické úrovni. Ale to neznamená, že by mělo být i součástí politických struktur EU,“ odvětil Zeman na otázku, zda by byl pro vstup Turecka do EU. V té souvislosti se Zeman vyjádřil k muslimským migrantům, proti kterým vystupuje. Jak sám dodal, nemá nic proti ukrajinským, vietnamským či slovenským migrantům.

Poslední otázka se týkala valorizace důchodů. „Valorizace důchodů by měla znamenat částku 333 korun měsíčně. A to je zákon, a ten platí pro každého,“ objasnil Zeman, který se závěrem podepsal do pamětní knihy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…