Zeman vyměknul. Do Moskvy jede, ale místo přehlídky na Rudém náměstí si bude povídat s Ficem

10.04.2015 11:50

Hrad definitivně ozřejmil, jak to bude při návštěvě prezidenta Zemana v Moskvě. Prezident uctí památku padlých sovětských vojáků, ale neúčastní se vojenské přehlídky po boku ruského prezidenta Vladimira Putina. Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ale zdůrazňoval, že prezident se rozhodoval sám a v žádném případě neustoupil politickému tlaku.

Zeman vyměknul. Do Moskvy jede, ale místo přehlídky na Rudém náměstí si bude povídat s Ficem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v České televizi na mimořádné tiskové konferenci rozkrýval, jak to bude se Zemanovou cestou do Moskvy. V pátek dne 8. května 2015 prezident vzpomene ukončení války u památníku na Vítkově a jmenuje nové generály. Večer odletí prezident do Moskvy, kde bude ubytován v Českém domě. Čas určený na vojenskou přehlídku v Moskvě prezident využije k bilaterálnímu jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem. ... Zdůrazňuji, že jde o suverénní rozhodnutí prezidenta,“ konstatoval Ovčáček.

Zeman nebude bydlet v žádném drahém hotelu

Neúčast na vojenské přehlídce v Moskvě je čistě rozhodnutím prezidenta, který podle Ovčáčka ani v nejmenším nereaguje na kritiku, která se týkala případné účasti prezidenta na vojenské přehlídce. K bilaterálnímu jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem vede prezidenta Zemana i to, že Rudá armáda v roce 1945 osvobozovala jak Česko, tak Slovensko.

Ovčáček speciálně zdůrazňoval, že bude prezident ubytován v Českém domě, aby vyvrátil některé spekulace o tom, že snad Zeman bude ubytován v některém z dražších moskevských hotelů.

Následně na tiskové konferenci vystoupil kancléř Vratislav Mynář, který podle vlastních slov reagoval na hysterické výroky poslankyně Věry Kovářové (TOP 09) a prozradil, že se chystá zveřejnit nejen svůj plat, ale také např. platy ředitelů odborů. Stane se tak poté, co se k tomuto záměru vyjádří Úřad na ochranu osobních údajů.

Celé sdělení Jiřího Ovčáčka:

Zásadní sdělení, které jsem dnes v 11:30 hod. prezentoval na mimořádné tiskové konferenci na Pražském hradě:

Prezident republiky včera obdržel informaci o programu oslav sedmdesátého výročí ukončení druhé světové války v Evropě.

Prezident republiky přijal pozvání polského prezidenta Bronislawa Komorowského na oslavy na Westerplatte, které se konají ve čtvrtek dne 7. května a bude se jich účastnit i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Prezident republiky svou účastí na této oslavě, podobně jako před tím v Normandii, vyjadřuje svoji úctu bojovníkům vítězné strany ve druhé světové válce – bez ohledu na jejich národnost.

V pátek dne 8. května 2015, tedy ve státní svátek České republiky, prezident republiky vzpomene ukončení druhé světové války u Národního památníku na Vítkově. Následně prezident republiky jmenuje na Pražském hradě nové generály.

V podvečerních hodinách prezident republiky odletí do Moskvy.

V sobotu dne 9. května 2015 prezident republiky v hlavním městě Ruské federace účastí na pietním aktu, kdy položí věnec, uctí památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Československa a vzpomene též 20ti miliónů sovětských občanů, kteří za druhé světové války zahynuli.

Čas určený pořadateli moskevských oslav na vojenskou přehlídku prezident republiky využije po vzájemné dohodě k bilaterálnímu jednání se slovenským premiérem Róbertem Ficem.

Jde nejen o vyjádření mimořádně skvělých vztahů mezi Českou a Slovenskou republikou, ale také o symbolický akt připomínající, že v roce 1945 osvobozovala Rudá armáda obě země.

Zdůrazňuji a podtrhuji, že jde o suverénní a nezávislé rozhodnutí prezidenta republiky, který rozhodl o programu své účasti na oslavách ukončení druhé světové války.

Prezident republiky by chtěl dále poděkovat všem občanům, kteří mu zasílají souhlasná stanoviska k jeho cestě do Moskvy, včetně těch, kteří nabízejí, že budou krýt náklady této cesty. Tuto nabídku však prezident republiky v současné chvíli považuje za poněkud předčasnou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…