Zeman vysvětlil postiženým své výroky o začleňování školáků

24.02.2015 16:04

Prezident Miloš Zeman dnes vysvětloval vedení Národní rady osob se zdravotním postižením své nedávné výroky o tom, že děti s určitým hendikepem by neměly být zařazovány do tříd se zdravými školáky. Uvedl, že neměl na mysli všechny postižené, ale pouze děti s vážným mentálním hendikepem. Novinářům to po setkání sdělil předseda rady Václav Krása. Informaci o tom přinesla ČTK.

Zeman vysvětlil postiženým své výroky o začleňování školáků
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman na setkání s občany Trutnova

Prezident v lednu řekl, že kvůli zařazování dětí s určitým hendikepem do tříd se zdravými školáky se učitelé nemohou tolik věnovat talentovanějším žákům. Děti jsou podle něj šťastnější v rovnocenné komunitě. Vyjádření vyvolalo vlnu nevole, a to hlavně u rodičů postižených dětí a u hendikepovaných studentů. 
    
"Jednou jsem chtěl být zdvořilý a nevyplatilo se mi to," řekl novinářům Zeman. Mluvit přímo o mentálním postižení mu prý přišlo kruté, a všichni poté jeho slova vztáhli například na vozíčkáře. 
    
"Shodli jsme se na tom, že je potřeba dostatek pedagogických asistentů, aby žáci dostali takovou podporu, jakou potřebují," uvedl po jednání Krása. S prezidentem hovořil také o vyplácení příspěvků a dávek postiženým. Rada si stěžovala, že celkové výdaje na podporu hendikepovaných klesají. 
    
Dalším tématem bylo zaměstnávání. Rada žádá, aby minimální mzda postižených byla stejně vysoká jako u ostatních pracovníků. Nyní je nižší. Zeman slíbil, že o tom bude mluvit s ministryní práce. 
    
Příspěvek na péči hendikepovaným a seniorům vyplácí od roku 2007 stát. Mají si z něj zaplatit pomoc doma či opatrování v nějakém zařízení. Rada kritizuje to, že se dávka od svého zavedení v roce 2007 nevalorizovala. Dospělí dostávají podle svého stavu měsíčně 800, 4000, 8000 a 12.000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12.000 korun. Analýza ale ukázala, že zhruba dvě třetiny příjemců si za peníze od státu služby u registrovaných poskytovatelů nekupují. 
    
Na konci loňska pobíralo příspěvek 331.000 lidí. Proti roku 2007 jich bylo o 75.000 víc. Loni do příspěvků putovalo 20,4 miliardy korun, předloni to bylo 19,54 miliardy a v roce 2007 zhruba 14,6 miliardy Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…