Zeman vyzval ČSSD: Hlasujte pro vstup do vlády s ANO. A Poche ministrem? Ne!

17.05.2018 16:16

Prezident Miloš Zeman zakončil svou pouť po Moravskoslezském kraji. O půl čtvrté odpoledne uzavřel svou cestu tiskovou konferencí ve Slezských Pavlovicích. Promluvil o „bláznivých úřednících“, „krásných dívkách“ a těch sociálních demokratech, kteří svou stranu přivedli k sedmi procentům. Všem členům ČSSD doporučil hlasovat v referendu pro vstup do vlády s Andrejem Babišem (ANO).

Zeman vyzval ČSSD: Hlasujte pro vstup do vlády s ANO. A Poche ministrem? Ne!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hned na úvod svého rozloučení s krajem konstatoval, že přijel do Moravskoslezského kraje. Končil ve Slezských Pavlovicích, kde v prezidentské volbě dostal přes 80 procent hlasů. Přes 70 procent dostal v Orlové i v Karviné. „Předpokládám, že teď už žádný bláznivý úředník nebude prohlašovat, že to je moje volební kampaň, protože i jemu dojde, že prezident má podle ústavy pouze dvě funkční období,“ uvedl prezident v narážce na úřad pro kontrolu financování politických stran, který prezidenta kritizoval za jeho cesty po krajích v době předvolební kampaně. Tehdy z úřadu zaznívalo, že by si cesty měl Zeman hradit sám jakožto kampaň a nenechávat to na státním aparátu.

Prozradil také, že se setkal s válečnými veterány – i s partyzány. Jednoho z těchto veteránů prý možná letos vyznamená na 28. října. „Není to vyloučeno,“ podotkl.

Vyjádřil se k chystané vládě ČSSD a hnutí ANO, o které budou sociální demokraté hlasovat v referendu. „Jako bývalý předseda sociální demokracie, kterým jsem byl osm let, a myslím, že to byla úspěšná léta, si dovoluji doporučit všem členům ČSSD, aby v tomto referendu hlasovali pro spolupráci ČSSD s hnutím ANO. Jsem si vědom toho, že někteří sociální demokraté jsou proti této myšlence. Respektuji to. Ale je dobré si všimnout toho, že to jsou zpravidla ti lidé, kteří přivedli ČSSD k sedmi procentům. To je asi tak z mé strany vše, teď se těším na vaše inteligentní dotazy,“ pravil Zeman.

Odmítl však prozradit, kdo bude za ČSSD ve vládě, pokud bude schválena. Reagoval na dotaz ČT. „Já si velmi vážím důvěry Jana Hamáčka, která spočívala v tom, že mě Hamáček seznámil s těmito jmény dříve než vedení ČSSD. Ale než se vy, krásná dívko, stanete součástí vedení ČSSD, tak vám tato jména neprozradím,“ zdůraznil Zeman. Posléze doplnil, že se plánuje setkat s novými ministry. „Je to můj oblíbený sport,“ řekl prezident.

Stručně a jasně také odpověděl, že by neakceptoval europoslance ČSSD Miroslava Pocheho na postu ministra zahraničí. „Odpověď bude rozvláčná. Ne!“

Pár slov padlo i ke stažení palestinského velvyslance z Prahy. „V případě palestinského velvyslance se alespoň nebude opakovat případ bývalého palestinského velvyslance, který zahynul po výbuchu semtexu,“ uvedl prezident.

Došlo i na ministryni obrany Karlu Šlechtovou. Zeman sdělil médiím, že se s premiérem Andrejem Babišem na toto téma ještě nebavil, a tudíž neví, zda Andrej Babiš Šlechtovou navrhne do své obměněné vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…