Zemanova milost? Na vládě řešili, prozradil Rakušan. Velmi nepěkně

30.03.2022 18:24

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr vnitra Vít Rakušan, místopředseda vlády a předseda hnutí STAN. Budou státy Evropské unie společně sdílet odpovědnost za uprchlíky vyhnané z Ukrajiny ruskou invazí a pomohou zemím, které nesou hlavní nápor migrace? Jak se tým Petra Fialy vyrovnal s tím, že v prvních sto dnech vlády musel řešit především mimořádné události? Není vládní koalice hluchá k opozičním připomínkám?

Zemanova milost? Na vládě řešili, prozradil Rakušan. Velmi nepěkně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Úvodem se Rakušan vyjádřil k milosti prezidenta republiky Miloše Zemana pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. „Vždy jsem byl opatrný kvůli excesu jedné politické osoby měnit hned politický systém. To bylo často, když se vedla diskuse, zda je dobrá přímá volba prezidenta a podobně. Vždy jsem říkal, že kvůli jednomu subjektivně negativnímu zážitku nebudeme hned měnit ústavu. Já se na to podobně dívám v tomto případě, na druhou stranu chápu, že i ten tlak veřejnosti a nějaká odborná diskuse na poli resortu spravedlnosti o tom, zda prezidentská milost skutečně není jakýmsi reliktem v našem systému, zda skutečně nezavdává potom příčiny k nejrůznějším dohadům a debatám, tak myslím si, že minimálně ta diskuse by započata být měla. A mám pocit, že i na vládě, podle té atmosféry z dneška, kdy jsme toto samozřejmě bokem v různém také probírali, mám pocit, že ta moje reakce je velmi podobná reakci drtivé většiny členů naší vlády,“ sdělil k tomu Rakušan, že k systémové změně se vláda nedostala.

„Ale k této konkrétní milosti se drtivá většina členů a členek vlády vyslovovala negativně. Vlastně jí nikdo nerozumí. Má několik zvláštních parametrů. Za prvé je to blízký spolupracovník, za druhé je to ekonomický delikt, vůči kterým byl pan prezident vždy velmi přísný, a vždy akcentoval, že takové věci se neodpouštějí. Za další pan prezident sám sobě někdy před devíti lety stanovil jasná pravidla, kdy bude udělovat milost, a za další ta časovost, ta krátká doba po vynesení rozsudku, kdy vlastně ani podle mě nebyla možná nějaká hlubší právní expertiza nějakého týmu okolo pana prezidenta, celé to na mě působí trochu divně,“ poznamenal Rakušan. S prezidentem situaci dnes neřešil, zároveň však podotýká, že vlastně k řešení nic není. „Je to situace, s kterou se neumím ztotožnit ani jako občan, ani jako politik, ani jako místopředseda vlády, ale v současné době nějaké možnosti, jak takové výsostné rozhodnutí napadat, tak těch možností příliš mnoho není,“ dodal.

Řeč se pak stočila i na ukrajinské uprchlíky. „Historicky pohled na Českou republiku v rámci Evropské unie v této oblasti byl, že nejsme zemí, která je příliš připravena pomáhat. Na druhou stranu ta naše pověst se opravdu za ten poslední měsíc změnila. To, jak Češi pomáhají, je vidět i z té evropské úrovně. Jak jsou solidární, jak ubytovávají v rodinách, jaká vlna podpory a nadšení tady byla pro příchozí z Ukrajiny. To je opravdu nevídané i v tom evropském rozměru. Ale ty kvóty jako takové jsou v podstatě dnes mrtvým tématem. To je odmítáno všemi zeměmi Evropské unie. O čem my se bavíme, je systém nějakých dopravních koridorů, cest, které by byly stanoveny přímo od té ukrajinsko-polské, potažmo ukrajinsko-slovenské hranice, přičemž by těm lidem byla dávána jasná informace,“ zmínil Rakušan.

Podle ministra vnitra se Česko, co se týká ubytovávání uprchlíků, dostává na hranu kapacit. „Rezervy jsou v řádu nízkých desetitisíců. A to jsou ty rezervy, které se vlastně teď ještě tvoří. Ona to totiž není statická záležitost,“ dodal Rakušan. „Díky motivačním faktorům se otevírají dveře do domácnosti Čechů, kteří jsou ochotni ubytovávat. Stále se ještě vede krajům navazovat nové smlouvy s ubytovateli, s poskytovateli ubytování, takže ta místa se tvoří. Ale už teď vidíme, že hlavní město Praha, Jihomoravský kraj, Středočeský kraj skutečně už musejí posílat ty příchozí do jiných částí republiky – ono je to vlastně teď ještě jednodušší než v té první vlně. To přicházeli lidé za svojí rodinou, příbuznými, známými, do Prahy, do toho regionu, kde je ta skupina ukrajinských obyvatel dlouhodobě nejvyšší,“ řekl Rakušan, že nyní je jednodušší přesvědčit uprchlíky, aby se rozmístili po celém Česku.

Opoziční politici podle něj stavějí do společnosti dilema, které neexistuje. „To dilema je, buď pomáháte Ukrajincům, nebo pomáháte českým lidem. Ta vláda má na programu vždycky dvacet bodů, které se týkají ryze domácí, české politiky, a potom pět šest sedm bodů, které se týkají příchozích z Ukrajiny,“ podotkl Rakušan.

Závěrem se pak Rakušan rozhovořil o tom, jak válka zasáhla do prvních 100 dní vlády kabinetu Petra Fialy (ODS). „Nechceme z nějakých ambiciózních cílů ustupovat hned teď. Na začátku nikdo nevíme, jak dlouhá ta krize bude, a myslím si, že tahle neukvapenost je správná jak ve věcné rovině, programové prohlášení, tak v té finanční. Nepřipravenost změny rozpočtu, finance zatím jsou nadefinovány do konce roku, resorty čerpají, ale myslím si, že k oběma změnám v případě, že ta krize bude pokračovat, a bohužel Putin nevypadá, že by to celé chtěl skončit, tak určitě ano. Jak programové priority se budou definovat, ale ono to nebude jenom v České republice. Tady se musíme podívat na celou Evropu. Na různé výzvy, které před námi stály, a teď možná se bude celý ten narativ trochu měnit. A budou se určitě měnit i priority českého předsednictví,“ zmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…